U Banjoj Luci data mogućnost rada trgovačkim centrima nedjeljom do 22 sata

Skupština grada Banja Luke usvojila je danas dopunu odluke o određivanju radnog vremena pravnim licima i preduzetnicima koji obavljaju trgovinsku, zanatsku i uslužnu djelatnost na području tog grada, kojom se daje mogućnost rada trgovačkim centrima nedjeljom do 22.00 sata.

Gradonačelnik Igor Radojčić je kazao je da Banja Luka dobila „najveći regionalni šoping mol i ako hoće da bude konkurentni sa centrima u regionu, onda je to radno vrijeme isto kao kod njih“.

– Banja Luka se ustvari nalazi na klackalici između svog konceptualnog budućeg razvoja. Da li smo jedna industrijska varoš iz osamdesetih godina ili smo ono što je i zvanično novi status ovog grada – glavni grad Republike Srpske i regionalni centar. A glavni grad sa sobom nosi i drugačiji život i ritam, drugačije cijene, nosi i buku i događaje i drugačije radno vrijeme – naveo je Radojičić.

Tvrdi da se odlukom o radnom vremenu tržnog centra ne reguliše radno vrijeme radnika.

– Radno vrijeme radnika je propisano Zakonom o radu i granskim kolektivnim sindikalnim ugovorom. Prema tome, ako fabrika radi 16.00 sati to ne znači da i radnik toliko radi, nego on radi osam sati. Ako radi duže od toga, onda je to pitanje sindikata, inspekcije i poslodavca da li krši druge zakone i nije pitanje radnog vremena – pojasnio je Radojičić.

Predsjednik Sindikata trgovine, ugostiteljstva, turizma i uslužnih djelatnosti RS Goran Savanović istakao je da su protiv rada nedjeljom te pokreću kampanju kako bi se takav rad zaustavio ili značajnije platio.

Gradski parlament donio je danas i odluke o dodjeli nagrada i priznanja povodom 22. aprila – Dana grada, prema kojoj će proslavljeni sportista Abas Arslanagić i poznati književnik i prevodilac Kolja Mićević dobiti ovogodišnje najveće gradsko priznanje – Ključ grada sa „Poveljom počasni građanin grada Banja Luka“.

„Zlatni grb Grada“ dobit će, kako je rečeno, generalni direktor kompanije M:tel Marko Lopičić za postignute vrhunske rezultate i uspjehe u oblasti privrede, iskazanu humanost i doprinos razvoju grada; generalni konzul Srbije u Banjoj Luci Vladimir Nikolić za izuzetan doprinos u razvoju grada; direktor kompanije „Tropik“ Bojan Risović za vrhunske rezultate i uspjehe u oblasti privrede i dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci prof. dr Ranko Škrbić za izuzetan doprinos u oblasti obrazovanja i nauke.

 

Biznis.ba / FENA