U Berlinu referendum o nacionalizaciji stanova koje izdaju privatne firme

Referendum koji predlaže da vlasti u Berlinu zaplijene i preuzmu u javno vlasništvo više od 200.000 stanova koje privatne firme izdaju, mogao bi imati pozitivan ishod 26. septembra.

Ljubičasto-žuti i višejezični plakati koji pozivaju na glasanje “da” na predstojećem berlinskom referendumu o imovini teško je propustiti. “Tako da Berlin ostane naš dom” štampano je na raznim jezicima.

U donjem uglu svakog plakata nalazi se logotip grupe koja stoji iza kampanje: “DW and Co. Enteignen” (Oduzeti imovinu od “Deutsche Wohnen” i sličnih).

Oni žele da glasači podrže njihov zahtjev da Berlinski senat izradi zakon koji bi omogućio eksproprijaciju onoga što nazivaju “privatnim” kompanijama za nekretnine, posebno onih koje posjeduju više od 3.000 stambenih jedinica. Aktivisti kažu da će kompanije biti obeštećene po stopi “znatno ispod tržišne vrijednosti”.

Smatraju da bi takvo zakonodavstvo bilo u skladu s ustavom prema nikad ranije korištenom članku 15 koji kaže: “Zemlja, prirodni resursi i sredstva za proizvodnju mogu, u svrhu nacionalizacije, biti prenijeti u javno vlasništvo ili druge oblike javnog preduzeća prema zakonu koji određuje prirodu i visinu naknade.”

Deutsche Wohnen, koji posjeduje oko 113.000 stambenih jedinica u Berlinu, očito je glavna meta, ali i mnoge druge kompanije, poput Vonovie (koja trenutno pokušava kupiti Deutsche Wohnen) i Pears Group.

Berlinčani će 26. septembra – na isti dan kada se održavaju njemački savezni izbori – glasati o radikalnom prijedlogu. Da bi došli dotle, organizatori su morali prikupiti 175.000 valjanih, rukom pisanih i potpuno ovjerenih potpisa građana koji imaju pravo glasa u Berlinu, javlja DW.

 

(FENA)