U Bratuncu novi treninzi podrške proizvođačima jagodičastog voća

USAID/Sweden FARMA II projekt i ove sezone osigurava podršku proizvođačima jagodičastog voća širom zemlje.

U saradnji s međunarodnim i domaćim ekspertima nastoji se osigurati potpora za uvođenje savremenih praksi i novih tehnologija sa svim učesnicima u lancu vrijednosti poljoprivredne proizvodnje, saopćeno je iz projekta USAID/Sweden FARMA II.

Organizatori poručuju da organizuju teorijske i praktične treninge, terenske posjete “jedan na jedan”, te rade s proizvođačima, otkupljivačima, zadrugama, udruženjima i ostalim akterima.

– Ključni cilj nam je osiguranje boljeg kvaliteta kao i povećanje prinosa naročito maline koja upravo sad prispjeva na rod. Prezentacije i savjetodavne usluge su usmjerene na aktuelne izazove s kojim se farmeri susreću, naročito kada je u pitanju borba protiv štetočina vinske mušice i drugih aktuelnih bolesti u zasadu maline, kao i higijene kada je u pitanju norovirus. Pored navedenog, razmatraju se mjere đubrenja i zaštite za period do početka same berbe – poručuju organizatori.

Napominju da je vinska mušica štetočina koja se uglavnom pojavljuje u periodu kada nije dozvoljena primjena insekticida, tako da je proizvođačima od velikog značaja biotehnička mjera koja je ovom prilikom preporučena. Tokom edukacije, a i po njenom završetku, proizvođači maline su aktivno učestvovali u diskusiji i pokazali zainteresovanost da primjene preporučene mjere zaštite.

U okviru održanih treninga u Bratuncu, konsultantica Jadranka Bojić je obišla teren te je posjetila 12 malinjaka. Berba još nije počela, ali se već naziru plodovi zrelih malina. Proizvođači poručuju da imaju kvalitetan proizvod i da im ovakve posjete i treninzi omogućavaju poboljšanje prakse, što rezultira s boljim kvalitetom i prinosima, te očekuju poboljšanja i kada su u pitanju svi ostali dugoročni odnosi s aspekta proizvodnje maline u bratunačkom kraju.

 

(FENA)