U Bugarskoj blokirano 1.546 tona hrane iz trećih zemalja

Ukupno 1.546 tona namirnica, koje ne zadovoljavaju propise o hrani, a uvezene su iz trećih zemalja bilo je zabranjeno na tržištu Bugarske i EU u prvoj polovini 2021. godine, saopćila je bugarska Agencija za sigurnost hrane, prenosi bugarska novinska agencija BTA.

Na granici je tokom prošle godine zaustavljeno 2.100 tona hrane.

Među hranom neživotinjskog porijekla pošiljke bibera najčešće ne zadovoljavaju potrebe. Od početka godine zabranjeno je 407 tona zbog prekomjernih ostataka pesticida.

Prehrambeni proizvodi koji sadrže i proizvode biljnog porijekla i prerađene proizvode životinjskog porijekla najčešće su zaustavljeni na graničnim kontrolama, od toga čak 23,4 tone zbog nepotpune dokumentacije. U istoj kategoriji prehrambeni inspektori prijavili su preko 23 tone zabranjenih janjećih iznutrica i preko 20 tona mliječnih proizvoda.

Sva hrana za koju je granična kontrola utvrdila da ne zadovoljava propise nije smjela na teritorij Bugarske i EU. U skladu s propisima EU-a i bugarskim zakonodavstvom, proizvodi su poslani na uništavanje ili su vraćeni u zemlju porijekla.

Upozorenja o zaplijenjenim proizvodima koji se moraju prijaviti u sistem brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) podnesena su odmah.

 

(FENA)