U centru Beča IKEA otvara revolucionarnu trgovinu namještaja

Švedski gigant IKEA krajem augusta otvara trgovinu namještaja bez parkinga. U ovoj trgovini možete kupiti samo ono što se može ponijeti pješice, prevesti biciklom ili javnim prijevozom, a za kupovinu je dovoljan i pametni telefon.

Nova IKEA otvara 26. augusta u Beču i koncipirana je u duhu digitalizacije i održivosti. Za kupovinu u ovoj trgovini namještaja nisu potrebna velika kolica, nego samo pametni telefon s IKEA aplikacijom. Nakon što kupac skenira željeni proizvod, njega može platiti na kasi i odmah preuzeti ili tražiti da mu se dostavi na adresu, ovisno o veličini.

Uz zgradu se nalazi parking za bicikle, a fasadu krasi 160 stabala i grmova posađenih u džinovskim saksijama. Na krovu su postavljeni solarni paneli i u gastronomskoj ponudi će se, pored ostalog, naći i vegetarijanski meni. Na prva dva sprata zgrade će useliti hotel JO&JOE, namijenjen za mlade ljude i poslovne putnike.

U automatiziranom skladištu će biti spremno preko 3.000 artikala, dok se veći proizvodi nalaze u izmještenom lageru. Nasuprot sumnjama, automatizacijom i digitalizacijom se neće smanjiti broj uposlenika. “IKEA Westbahnhof” u 15. okrugu će upošljavati 320 osoba. Međutim, održivim pristupom ova IKEA štedi do 1.000 tona emisija CO2 u poređenju s drugim radnjama. Zbog pandemije koronavirusa posjeta će u prvom periodu nakon otvorenja biti moguća uz online rezervacije.

Uprkos pandemiji “IKEA Austria” je u godini 2019./2020., povećala prodaju za 5,5 posto na 847,3 miliona eura, od čega su 124 miliona ostvarena online. Nova trgovina predstavlja spoj online i offline prodaje, saopćeno je iz Eurocommpra.

Biznis.ba