U Hrvatskoj nedostaje 12.000 medicinskih sestara

“Priznavanje stečenih kvalifikacija jedna je od mjera koja mora biti čim prije provedena kako bi se obrazovani kadar zadržao u Hrvatskoj”, kaže Friganović.

Uoči Međunarodnog dana sestrinstva od 5. do 12. maja održat će se Međunarodna sedmica sestrinstva, posvećen važnoj ulozi medicinske sestre u poticanju zdravlja te uz poruku da je sestrinstvo profesija koja ima važno mjesto u svakom naprednom društvu pa i Hrvatska treba slijediti pozitivan primjer naprednih članica EU-a i učiniti sve da se spriječi odljev sestara.

“Hrvatska ima 38.000 medicinskih sestara i medicinskih tehničara, no iako su najbrojnija grupa u zdravstvenom sistemu, njihov položaj nije zadovoljavajući. Procjenjuje se kako u sistemu nedostaje oko 12.000 medicinskih sestara, a taj nedostatak predstavlja dodatno opterećenje za sestre koje rade bilo na razini primarne, sekundarne ili tercijarne zdravstvene zaštite”, ističe predsjednik Hrvatskog nacionalnog saveza sestrinstva Adriano Friganović.

Odlaze u druge EU zemlje zbog plaće

Napominje kako je obrazovanje medicinskih sestara doživjelo uzlet u proteklih 15 godina, no po priznavanju kvalifikacija Ministarstva zdravstva nije slijedilo promjene u obrazovnom sistemu, a manjkavi uslovi rada, neadekvatna plaća te nepriznavanje kvalifikacija razlozi su velikih migracija medicinskih sestara u druge zemlje EU-a.

Osim toga, u posljednje vrijeme javlja se i problem nasilja u zdravstvenim ustanovama u kojima su medicinske sestre najizloženije, upozorava Friganović.

“Medicinske sestre i tehničari su jedan od najvažnijih činilaca za stabilnost sistema zdravstva i Ministarstvo zdravstva mora u saradnji sa sestrinskim institucijama stvoriti pozitivnu klimu i spriječiti odljev medicinskih sestara.
Priznavanje stečenih kvalifikacija jedna je od mjera koja mora biti čim prije provedena kako bi se obrazovani kadar zadržao u Hrvatskoj”, kaže Friganović.

Međunarodna sedmica sestrinstva održava se uoči Međunarodnog dana sestrinstva 12. maja, u spomen da dan rođenja utemeljiteljice i začetnice modernog sestrinstva Florence Nightingale.

Ovogodišnji slogan dana je “Sestrinstvo – glas koji vodi: zdravlje za sve”, a medicinske sestre će ga obilježiti tokom iduće sedmice nizom akcija koje trebaju pridonijeti njihovoj boljoj educiranosti te javnozdravstvenim akcijama.

Biznis.ba