U julu smanjen broj lica na evidenciji Zavoda za zapošljavanje RS

ПАЛЕ, 9. ЈУЛА /СРНА/ - Директор Завода за запошљавање Републике Српске Мирослав Вујичић на конфернцији за новинаре на Палама, након сједнице Управног одбора.

Na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Republike Srpske u julu se nalazilo 89.363 lica, što je u odnosu na isti mjesec prošle godine manje za 17.060 ili 16 odsto, rekao je Srni direktor Zavoda Miroslav Vujičić.

Vujičić kaže da je za sedam mjeseci ove godine evidentirano 33.228 novoprijavljenih lica, od čega zbog prestanka rada na određeno vrijeme 7.645.

Zbog sporazumnog prekida radnog odnosa prijavljeno je 7.577 lica, kao tehnološki višak 3.214, zbog prestanka rada poslodavca 1.674, izjave radnika-poslodavca o prekidu radnog odnosa 3.031, stečaja 227 radnika, a zbog ostalih razloga 447 lica.

On je naglasio da je među nezaposlenim najviše kvalifikovanih radnika, njih 28.625, lica sa srednjom stručnom spremom 28.315, nekvalifikovanih radnika 17.727 i sa visokom stručnom spremom 11.508.

Vujičić kaže da su najtraženija zanimanja na tržištu rada farmaceutski, kožarski, trgovački, ugostiteljski, veterinarski, tekstilni i građevinski tehničari.

On ističe da su u okviru sedmog stepena stručne spreme trenutno izražene potrebe za profesorima fizike, matematike, hemije, njemačkog i ruskog jezika, kao i diplomiranim inženjerima građevine, arhitekture, geodezije, elektrotehnike, farmaceutima, ljekarima.

– Iako je broj diplomiranih pravnika i ekonomista najveći na našoj evidenciji, najveći interes poslodavaca je iskazan za ovim zanimanjima – rekao je Vujičić.

On je dodao da je sa evidencije Zavoda od januara do avgusta radi zaposlenja i obavljanja privatne djelatnosti brisano 24.789 lica, od čega je najveći broj zaposlen na području Filijale Banjaluka 9.326 lica.

Kada su u pitanju projekti zapošljavanja, Vujičić podsjeća da je na osnovu Akcionog plana zapošljavanja Zavod sačinio program za 2019. godinu na osnovu kojeg su pripremljeni konkretni programi i mjere aktivne politike zapošljavanja na tržištu rada.

On kaže da su Akcionim planom zapošljavanja omogućena sredstva od 30.269.814 KM za zapošljavanje oko 6.800 lica kroz sedam programa zapošljavanja i samozapošljavanja.

Riječ je o programima zapošljavanja i samozapošljavanja djece poginulih boraca, demobilisanih boraca i ratnih vojnih invalida “Zajedno do posla”, Programu podrške zapošljavnja mladih sa visokom stručnom spremom u statusu pripravnika, zapošljavanja i samozapošljavanja ciljnih kategorija u privredi.

Osim toga, predviđeni su i Program obuke, dokvalifikacije i prekvalifikacije, Program zapošljavnja Roma u Republici Srpskoj i Program podrške zapošljavanju u privredi putem isplate podsticaja u visini uplaćenih poreza i doprinosa.

Vujičić napominje da su programi koje će realizovati Zavod za zapošljavanje najvećim dijelom usmjereni na podsticaj zapošljavanja u privredi što je u skladu sa strateškim opredjeljenjima Vlade Republike Srpske proisteklim iz Strategije zapošljavanja Republike Srpske 2016-2020. i Programom ekonomskih reformi za period 2018-2020.

– Program podsticanja razvoja preduzetništva kod mladih do 35 godina “Start-ap Srpska” ima za cilj podršku razvoju preduzetništva, održivi ekonomski razvoj, smanjenje broja nezaposlenih i povećanje broja zaposlenih kroz pokretanje vlastitog biznisa, registracijom preduzetničkih radnji ili privrednih društava – istakao je Vujičić.

( RTRS)