U Neumu uspješno završena NetWork 9 konferencija

U Neumu je uspješno završena NetWork 9 konferencija koja je okupila najuticajnije bh. i regionalne IT stručnjaka iz privatnog i javnog sektora, a na kojoj su se mogle saznati posljednje informacije iz svijeta razvoja vještačke inteligencije i drugih IT tehnologija.

U 80 predavanja raspoređenih tijekom tri dana konferencije, sudionici su imali priliku slušati o najvećim dostignućima koja pokreću globalne ekonomije i društva. Na Business Dayu podijeljena su iskustva nekih od vodećih bh. kompanija te su održane zanimljive radionice namijenjene IT stručnjacima.

Pored toga, sudionici su imali priliku uživati u produktivnoj panel diskusiji u organizaciji kompanije Mistral Technologies o tome što je aktuelno u DevOps svijetu uz sudjelovanje predavača s NetWork 9 konferencije.

Ženama u IT sektoru ove je godine posvećena posebna pažnja i predstavljene su istaknute i uspješne stručnjakinje koje dolaze iz lokalnih i regionalnih kompanija. Pritom je, u sklopu trećeg dana, prezentiran i projekt IT Girls koji je podržao UNICEF, koji se i inače u BiH zalaže za rodnu ravnopravnost žena u IT-u.

NetWork 9 konferencija na jednom je mjestu okupila 1.100 ljudi iz sfera informacijskih tehnologija, biznisa, akademske zajednice i javnih institucija koji su iskoristili priliku za poslovne susrete i razmjenu znanja, priopćili su organizatori.

Enis Šahinović iz Microsofta, zadužen za program ovogodišnje konferencije ocijenio je kako je spomenuta konferencija i ove godine zabilježila rast broja sudionika i predavača, no bitnije od toga je, kako je kazao, iskazano zadovoljstvo svih sudionika konferencije ponuđenim sadržajem i prilikom za ostvarivanje poslovnih susreta s lokalnim partnerima, IT stručnjacima i predstavnicima nekih od najvećih bh. kompanija.

– S programom, odnosno temama NetWork konferencije kao što su vještačka inteligencija i poboljšanje sigurnosti IT infrastrukture, identiteta i podataka, svake godine ukazujemo na globalne trendove i rješenja koja se mogu primijeniti u javnom i komercijalnom sektoru, sa željom da se već do naredne godine neka od predstavljenih rješenja implementiraju i u Bosni i Hercegovini – naglasio je.

Po njegovom mišljenju, digitalna transformacija kao pojam ne znači ništa ako je ne prati uvođenje digitalnih identiteta građana i pravnih osoba, e-potpisa, certifikata ili e-pečata, uz razmjenu podataka među institucijama.

Kako se navodi u zaključku konferencije, iskazana je potreba da se u Bosni i Hercegovini uhvati korak s digitalnom transformacijom tržišta i društva i pokaže da ova zemlja posjeduje stručnjake koji su to sposobni sprovesti.

Inače, ovogodišnja NetWork 9 konferencija održana je pod sloganom “Connecting the Dots”.

Biznis.ba / FENA