U novoj poslovnoj zoni “Jelšingrad” bit će proizvodni pogoni orijentirani na izvoz

Novi privredni objekti uskoro će niknuti u novoj banjalučkoj poslovnoj zoni “Jelšingrad”. Na sjednici Skupštine grada bit će donesena odluka o prodaji prve parcele, a vlasti očekuju da će biti zainteresovanih.

Prema riječima gradonačelnika Banje Luke Igora Radojičića, u prvom dijelu planirana je prodaja 20.000 metara kvadratnih putem licitacije. Početna cijena je 2,2 miliona KM, a pravo učešća imaju privredni subjekti koji su registrovani za obavljanje proizvodne djelatnosti. Izgradnja novih firmi znači i nova radna mjesta, prenosi Klix.ba.

Ovo područje pretvoreno je u novu Poslovnu zonu izmjenom regulacionog plana koje je izvršeno prošle godine. Poslovna zona prostirat će se na površini od 2,4 hekatara i 2,8 hektara. Riječ je o vrlo atraktivnoj lokaciji zbog blizine autoputa, željezničke pruge i međunarodnog aerodroma Banja Luka.

Građevinsko zemljište je uređeno i u to je Grad uložio 80.000 KM, a trogodišnjim planom kapitalnih investicija planirano je da se u ovu zonu ulože 600.000 KM. U toku godine je planirano raspisivanje javne nabavke za izvođača radova na nedostajućoj infrastrukturi u ovoj zoni, a kako bi investitori imali novu saobraćajnu infrastrukturu sa kompletnom fekalnom, oborinskom i kablovskom kanalizacijom, te javnom rasvjetom.

Prema ranijim izjavama načelnika Odjeljenja za lokalni ekonomski razvoj i strateško planiranje Grada Banja Luka Radenka Laketića, namjera gradskih vlasti nije da u novoj poslovnoj zoni budu smješteni tržni centar, kiosci ili prodavnice, već da to bude prostor na kojem će biti izgrađeni isključivo proizvodni pogoni.

Naglasak je na proizvodnji koja je izvozno orijentisana i od prošle godine postoje interesi vlasnika da njihove firme budu smještene baš na ovoj lokaciji.

Poslovna zona “Jelšingrad” napravljena je nakon što je zona u Ramićima popunjena. U njoj se nalazi 16 subjekata, a Grad Banja Luka planira proširenje zone kupovinom parcela od fizičkih osoba.

Biznis.ba