U općini Pale u FBiH otvoren Agro-kulturni centar

Udruženje za ruralni razvoj općine Pale u FBiH, uz podršku lokalne zajednice, Vlade Bosanskopodrinjskog kantona i IFAD-udruženja otvorilo je Agro-kulturni centar u ovom dijelu BPK Goražde.

Po riječima predsjednice udruženja Aide Crnčalo, u izgradnju i sanaciju objekta uložena su značajna sredstva, a još je važnija svrha ovog višenamjenskog objekta.

– Kao udruženje koje gaji našu tradiciju, kulturu i običaje u sklopu centra uredili smo bosansku sobu, s detaljima specifičnim za bh. kulturu i tradiciju. Takođe, dio objekta namijenili smo za održavanje određenih radionica i kurseva. U prethodnom periodu kroz projekte UNDP-a organizirali smo edukaciju krojenja i šivenja za 21 ženu iz lokalne zajednice i nabavili četiri industrijske šivače mašine, koje će se i dalje koristiti za nove edukacije – pojasnila je Crnčalo.

Istakla je da je prije tri godine nastala ideja koja u fokusu ima promociju tradicionalne bosanske kuhinje i tradicionalne pjesme.

– Tako smo i ove godine uz otvaranje Agro-kulturnog centra priredili druženje žena koje su uveličale i žene iz Goražda, Sarajeva, Živinica, Ustikoline. Planiramo nastaviti tu tradiciju s ciljem očuvanja narodnih običaja, promocije gastro ponude karakteristične za ovaj kraj te žene kao stuba porodice, društva i razvoja – istakla je predsjednica Udruženja žena za ruralni razvoj općine Pale u FBiH.

Biznis.ba / FENA