U pandemiji je bogatstvo milijardera dodatno poraslo

U prošloj godini, dok se svijet borio s koronavirusoma, a svjetska ekonomija suočila s najgorom recesijom od Drugog svjetskog rata, milijarderi su gledali kako njihova bogatstva dosežu nove rekorde.

Prema podacima Forbesa, gotovo dvije trećine svjetskih milijardera povećalo je bogatstvo u 2020. godini. Pri tome, najveći dobitnici dostigli su nezapamćeni nivo bogatstva. Forbes je procijenio da su milijarderi do sredine decembra postali bogatiji za 20 posto u 2020. godini.

“Tržište dionica srušilo se prije godinu dana, otprilike do jula, ali moj se portfelj vratio tamo gdje je bio prije, početkom godine, sada je daleko veći”, rekao je Morris Pearl, bivši generalni direktor “BlackRocka”, a koji predsjedava i grupom “Patriotic Millionaires”, koja se zalaže za smanjenje velikog jaza između bogatih i siromašnih u svijetu.

“Osnovni problem je ta velika nejednakost, koja se povećava”, kaže on.

Planovi o kojima raspravljaju ultrabogati kreću se od filantropije, preusmjeravanja novca i preduzeća u humanitarne fondove i preseljenja u druge zemlje ili države s povoljnim poreznim režimom.

U Sjedinjenim Američkim Državama, izbor Joea Bidena za predsjednika i predviđanje većih poreza za bogate, potakao je nagli porast potražnje klijenata za uspostavljanjem trustova, kažu menadžeri.

To bi im omogućilo da novac prenose djeci ili drugoj rodbini ispod trenutnog neoporezivog praga od 11,7 miliona dolara po osobi. Tokom svoje kampanje, Biden je predložio povratak na nivo iz 2009. godine, kada je izuzeće koštalo 3,5 miliona dolara.

Strateg za bogatstvo Jason Cain rekao je da su mnoge ultrabogate porodice također nastojale premjestiti imovinu. Mnogi širom svijeta poduzimaju drastičnije akcije preseljavanjem u zemlje i područja u kojima su poreski režimi povoljniji za megabogate. Švajcarska, Luksemburg i Singapur označene su kao popularna odredišta bogataša.

Henley & Partners, globalna savjetodavna firma za državljanstvo i boravište sa sjedištem u Londonu, navodi da je broj upita bogatih pojedinaca koji žele da se presele porastao tokom pandemije. Na primjer, broj poziva klijenata sa sjedištem u SAD-u povećao se za 206 posto u 2020. u odnosu na prethodnu godinu, prenosi Klix.ba.

Biznis.ba