U prvom kvartalu pala prodaja General Motorsa

Iako su Amerikanci u prvom kvartalu vozila General Motrosa (GM) plaćali skuplje, rezultati poslovanja ove kompanije su podbacili u odnosu na očekivanja analitičara jer je ukupna prodaja opala, izvještava agencija AP.

GM je saopštio danas da je isporučio u SAD-u više od 665.000 vozila čija je prosječna cijena dostigla najviši nivo u bilo kom kvartalu u istoriji kompanije.

Prodaja modela “Chevrolet Silverado” i lakih kamiona “GMC Sierra” porasla je za 20 odsto u odnosu na prethodnu godinu, i koštali su skoro 5.800 dolara više od modela koje su zamenili.

Ipak, ukupna prodaja vozila ove kompanije u SAD-u je pala. Takođe je opala prodaja njihovih vozila u regionu Azije i Pacifika, Bliskog istoka i Afrike, sa ranijih 1,1 milijardi komada na 947.000 jedinica.

GM je u posmatranom tromjesečju zaradio 2,12 milijarde dolara, ili 1,48 dolara po akciji, dok su analitičari u anketi agencije FactSet očekivali 1,69 dolara po akciji.

Prihodi GM-a su iznosili 34,88 milijardi dolara, a akteri na Wall Streetu su predviđali da će iznositi 35,22 milijarde dolara.

( NN)