U RS očekuju zabranu izvoza sirovih trupaca

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske (RS) očekuju da Vijeće ministara Bosne i Hercegovine uskoro usvoji inicijativu o zabrani izvoza sirovih trupaca, najvjerovatnije na period od dvije godine.

Pomoćnik ministra za resor šumarstva i lovstva u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS-a Goran Zubić je rekao da je resorni entitetski ministar Boris Pašalić dogovorio s ministrom vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirkom Šarovićem koncept vezano za zabranu izvoza šumskih drvnih sortimenata van granica RS, odnosno BiH, tj. uvođenja taksi na rezanu građu i cijepani ogrev.

-Taj koncept podrazumijeva da se formira zajednička radna grupa predstavnika resornih ministarstava RS, Federacije BiH i Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH koja će formulisati način uvođenja te zabrane, kao i taksi u narednom periodu – rekao je Zubić novinarima u Banjoj Luci.

Podsjetio je da domaći drvoprerađivači nemaju dovoljno sirovine.

-Zbog toga je neophodno zaštiti tu sirovinu koju posjeduje RS, a neophodna je za privredu i nema je dovoljno da bi se izvozila van granica – rekao je Zubić.

U pripremi je, kaže, i novi zakon o šumama u RS, kojima se planiraju uvesti ograničenja u prometu drvnih šumskih sortimenata, na osnovu pisanja otpremnih iskaza za trupce, odnosno oblovinu.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Šume RS“ Slaven Gojković i predstavnici 49 strateških preduzeća za preradu drveta, koji su ispunili postavljeni kriterije, potpisali su danas u Banjoj Luci okvirne petogodišnje ugovore koji se odnose na zagarantovane količine šumskih drvnih sortimenata.

Sporazumom je utvrđena zagarantovana količina šumskih drvnih sortimenata strateškim drvoprerađivačima.

Gojković je podsjetio da je lani devet šumskih gazdinstava poslovalo negativno i ponovio da će odgovorni uskoro snositi sankcije.

I u ovoj godini negativni vremenski uslovi, kako je naveo, utiču loše na njihov rad.

 

Biznis.ba / FENA