U Sarajevu danas konferencija o razvoju organskih proizvoda za međunarodno tržište

Savez udruženja organskih proizvođača FBiH i Biopharm International Consortium u saradnji s Privrednom komorom Federacije BiH organizira danas na Ilidži međunarodnu konferenciju posvećenu investicijama u razvoj organskih proizvoda za međunarodno tržište.

– Konferenciju organiziramo u okviru Osmog međunarodnog sajma organske proizvodnje i eko-turizma “Organic Sarajevo 2019”, a obuhvata i izložbu i degustaciju organskih proizvoda iz zemalja regiona. Među učesnicima će će biti i predstavnici Enterprise Europe Networks (EEN) čime skupu dajemo dodatnu vrijednost posebno u segmentu povezivanja proizvođača iz zemalja regiona i usmjeravanja plasmana ka izvozu. Na konferenciji će se predstaviti klasteri i proizvođači u ovom sektoru – kazao je za Fenu predsjednik Saveza udruženja organskih proizvođača FBiH Sejad Herceg.

Koncept i strategija Organskog FBiH i Biopharm Int. Consortiuma je, po njegovim riječima, organizovanje međunarodnog udruženja (asocijacije) kompanija i institucija radi zajedničkog nastupa na međunarodnom tržištu.

– Osnovni fokus je na sopstvenoj primarnoj proizvodnji, preradi i izvozu gotovih proizvoda na međunarodna tržišta, zatim međunarodna trgovina hranom (zdrava hrana, organska hrana) i robama široke potrošnje (vino, šećer, ulje, kakao, dječija hrana…) – dodao je Herceg.

 

Biznis.ba / FENA