U Sarajevu predstavljeni uslovi apliciranja za sredstva Projekta Diaspora Invest

Uslovi i procedure apliciranja za sredstva iz šestog poziva USAID Projekta Diaspora Invest predstavljeni su danas u Sarajevu zainteresovanim predstavnicima kompanija.

Predsjednik Biznis centra bh. dijaspore Armin Alijagić izjavio je za Fenu da u okviru novog poziva, kao što je bio slučaj i sa prethodnih pet, dodjeljuju do 50.000 KM firmama koje su u suvlasništvu bh. dijaspore ili imaju dokazivu poslovnu vezu sa dijasporom.

– Te firme ne smiju biti starije od tri godine i moraju biti angažovane u proizvodnom sektoru. Djelatnosti na koje se odnosi poziv su IT, poljoprivreda, turizam i prerađivačka industrija – rekao je Alijagić.

Istakao je da je taj projekt dosad podržao više od 90 kompanija kroz dodjelu grant sredstava i tehničku podršku.

Oficir za komunikacije pri USAID Projektu Diaspora Invest Nedim Jahić pojasnio je da kroz ovakve info sesije nastoje približiti procedure za pristup sredstvima, te da će već sutra sesija biti održana u hotelu Biser u Derventi, zatim u saradnji sa Privrednom komorom RS u Banjoj Luci, a prekosutra je domaćin info dana Privredna komora Unsko-sanskog kantona u Bihaću.

– Interes javnosti postoji, što potvrđuje tridesetak pristunih na današnjem događaju. Ulaganja dijaspore pokazuju da postoji interes za povratak u Bosnu i Hercegovinu, a pozitivne priče ohrabruju – dodao je Jahić.

Poziv je otvoren do 31. marta 2020., a aplicirati je moguće na stranici www.grant.diasporainvest.ba.

(FENA)