U slučaj izgradnje tunela Hranjen uključilo se i Tužilaštvo KS

Sumnjive radnje na izgradnji tunela Hranjen izvjesno je imaće svoj pravosudni nastavak.

U slučaj se uključilo Kantonalno tužilaštvo Kantona Sarajevo, navodeći kako je po službenoj dužnosti formiralo predmet.

Podsjetimo, izvođač radova Euroasfalt je do sada izveo samo 37 posto radova na tunelu, a urošeno je 97 posto od ukupne vrijednosti ugovorenih radova, te je proteklo 80 posto ugovornog roka za završetak radova. Preciznije Euroasfaltu je plaćeno i potrošeno 65,7 miliona KM.

Samo činjenica da se radi o 97 posto novčanih sredstava, a da Euroasfalt nije uspio niti probiti tunel, a kamoli završiti cijeli projekt govori o kako sumnjivim radnjama je riječ.

Nova uprava Javnog preduzeća Autoceste Federacije BiH je uradila analizu u cilju utvrđivanja činjenica i sve dalje korake za rješenje ovog problema, uključujući i utvrđivanje stepena eventualne odgovornosti svih sudionika projekta, te mogućnosti nastavka realizacije projekta.

Euroasfalt je, po internom izvještaju, odmah po potpisu ugovora samoinicijativno, i uprkos snažnom protivljenju naručioca, odredio dispoziciju tunela tako da je na sjevernoj strani situaciono značajno pomjerio ulaz izvan razmatranog područja, čime je trasa tunela podvučena ispod korita rijeke Čemernice, što je izazvalo evidentan hidrološki rizik i potopilo tunel. Osim toga, to je skratilo tunel za 250 metara čime je Euroasfalt ostvario ekstraprofit.

U izvještaju se konstatuje da je jasna namjera Euroasfalta bila isključivo: Značajno povećanje novčanog priliva!

Dalje se navodi kako to nije bio kraj nastojanja Euroasfalta da kroz ugovor izvuče što prije i što više novca.

“Slijedi atak na komponentu ugovorne cijene zvane – Nepredvidivi troškovi”, navodi se u izvještaju. Radi se o iznosu od 6,3 miliona KM, a Euroasfalt je novac tražio i dobio bez dokazivanja da je u toj protuvrijednosti isporučena bilo koja konkretna usluga.

Nalaz konstatuje sljedeći apsurd – da je Euroasfalt naplaćivao brže i više novca što su radovi bili sporiji i manji.

Biznis.ba