U VTK BiH Poslovni forum i susreti privrednika BiH i Saudijske Arabije

Poslovni forum i susreti privrednika BiH i Kraljevine Saudijske Arabije (KSA), koji se održavaju danas u Vanjskotrgovinskoj komori BiH (VTK BiH) u Sarajevu, prilika su za unapređenje trgovinske razmjene i ekonomske saradnje između dvije države.

Kopredsjedavajući Poslovnog vijeća BiH-KSA Ahmet Egrlić i Khalid Othman su prije početka foruma izjavili da će se putem ovog zajedničkog vijeća nastojati prevazići eventualne prepreke toj saradnji, te unaprijediti poslovanje.

– Prošle godine smo imali oko 90 miliona KM vanjskotrgovinsku razmjenu, od čega je dva miliona bio uvoz, dok smo oko 88 miliona KM izvezli. Mislim da zemlje imaju daleko veći potencijal za saradnju. Interes VTK i poslovne zajednice BiH je da snažnije uđemo na tržište Saudijske Arabije, da nam se otvore vrata njihovih marketa za robu široke potrošnje iz BiH i to je ono na čemu ćemo mi raditi – istakao je Egrlić.

Trenutno u našem izvozu u Saudijsku Arabiju prednjači namjenska vojna industrija ali, kako je kazao Egrlić, postoje i druge grane privrede koje mogu izaći na to tržište.

– Činjenica da 72 posto našeg ukupnog izvoza ide u zemlje EU govori da imamo visokosofisticirane proizvode koji konkurišu na evropskom tržištu, pa mislim da mogu i na tržištu Saudijske Arabije – dodao je Egrlić.

Kopredsjedavajući Poslovnog vijeća BiH-KSA Khalid Othman ukazao je na njihovo opredjeljenje da se u što većoj mjeri razviju ekonomski odnosi, do nivoa koji odgovara prijateljskim odnosima između dvije zemlje.

Dodao je da su u predhodnom periodu zabilježene mnoge investicije iz Kraljevine Saudijske Arabije u BiH u različitim oblastima.

-Težimo ka tome da se ubuduće ulaganja diverzifikuju u različite sektore u BiH radi razvoja trgovinskog, industrijskog, turističkog i drugih sektora, te da se poveća trgovinska razmjena i saradnja privrednika – naveo je Othman.

Predstavnik Tehničko remontnog zavoda Bratunac Mile Pejčić kazao je kako namjenska industrija ima veliki potencijal, te da se nada da će se uspostavljena saradnja dvije države u ovoj industriji dalje unapređivati.

Mljekara Livno dosad svoje proizvode nije plasirala na ovo tržište, ali ovaj forum, kako je kazao predstavnik te mljekare Zdravko Markov, prilika da vide i mogućnosti da njihovi proizvodi nakon Evrope, Turske, SAD-a, Australije odu i na tržište Saudijske Arabije.

Tokom poslovnog foruma planirane su prezentacije poslovanja u BiH, kao i Saudijskoj Arabiji, a nakon toga i poslovni sastanci bosanskohercegovačkih i saudijskih privrednika.

 

Biznis.ba / FENA