Udarac bez presedana: SAD gubi sva radna mjesta otvorena od 2009. godine

Bilo je potrebno samo četiri sedmice da američka ekonomija ostane bez gotovo svih radnih mjesta otvorenih u posljednjih 11 godina.

Koronavirus i prisilno obustavljanje poslova širom zemlje enormno su povećali broj nezaposlenih. Samo prošle sedmice 5.245 miliona Amerikanaca prijavilo se na evidenciju nezaposlenih, izvijestilo je u četvrtak Ministarstvo rada, prenosi CNBC.

U kombinaciji s tri ranija izvještaja o porastu broja nezaposlenih, broj Amerikanaca koji su ostali bez posla u prethodne četiri sedmice iznosi 22.025 miliona.

Taj broj je tek nešto ispod 22.442 miliona radnih mjesta koliko ih je otvoreno u non-farm sektoru (isključujući pozicije u vladi i državnim institucijama, poljoprivrednike i privatno angažovane radnike) od novembra 2009. godine, kada je američka ekonomija nakon Velike recesije započela s oporavkom, prenosi biznisinfo.

Nedostaje da još 417.000 Amerikanaca podnese prijavu za evidenciju službe za nezaposlene kako bi do posljednjeg bila izgubljena sva ova radna mjesta otvorena od 2009. godine, a ta brojka biće najvjerovatnije nadmašena već ove sedmice.

Brzina kojom su radna mjesta u Americi izbrisana je bez presedana – za samo pet sedmica biće izbrisano više od decenije vrijednog posla!

„Kada se ovim brojkama dodaju i honorarni poslovi, stanje na tržištu rada može biti još gore nego što ovi brojevi sugeriraju. Takođe, rizikujemo da zabrinutost za drugu polovinu godine bude potcijenjena. Iako vlade traže način za ublažavanje restrikcija, ponovno otvaranje ekonomije biće samo postepeno a finansijske poteškoće za preduzeća i domaćinstva još će potrajati“, kazala je Seema Shah, glavni strateg u kompaniji Principal Global Investors.

Biznis.ba