Udruga Hrvata BiH ‘Prsten’ u Zagrebu organizirala poslovni forum

U organizaciji Udruge Hrvata BiH Prsten u srijedu je u Zagrebu održan četvrti Prstenov poslovni forum kojem je nazočilo oko 150 sudionika, među kojima i hrvatski premijer Andrej Plenković, ujedno pokrovitelj Foruma na kojemu se razmatralo kako što brže i učinkovitije prilagoditi i nastaviti poslovanje u suživotu s pandemijom.

Obraćajući se sudionicima Foruma, Plenković je pohvalio Udrugu Prsten za sve što radi za Hrvate iz BiH i u BiH, istaknuvši probitačnost i želju za uspjehom te solidarnost kao ključne odrednice koje krase Prsten, priopćeno je iz te udruge.

– Međusobno se pomažete, drago mi je da ste uspješni i znate kako stvarati nove vrijednosti – kazao je.

Govoreći o nužnosti i važnosti političke stabilnosti, Plenković je naveo kako je to bio cilj Vlade RH s početka mandata iz 2016. jer je to prvi indikator da se tu može ulagati te dodao: “Hrvatska će u iduće tri godine biti stabilna, imat ćemo razumnu većinu, u tom okviru vidim stabilnost, konstruktivnost i mogućnost razvoja”.

– Prošli smo kroz brojne krize, uzrokovane uglavnom vanjskim faktorima na koje nismo mogli utjecati, i to permanentno krizno djelovanje je osnažilo našu Vladu. Unatoč tome što nas je kriza uzrokovana pandemijom koštala 34 mlrd kuna, a dva razorna potresa 129 mil kuna puta četiri, neovisno o tome plaće i mirovine su tu, zdravstveni sustav funkcionira i Hrvatska je danas bolja zemlja – zaključio je hrvatski premijer.

Predsjednik Prstena Pavo Zubak izrazio je zadovoljstvo što je Vlada RH prepoznala važnost Prstenova poslovnog foruma, koji se održava četvrtu godinu zaredom u šesnaest godina djelovanja Udruge.

– Iza nas je teško i izazovno razdoblje, a pred nama su novi izazovi, ali i nove prilike koje možemo i moramo iskoristiti. Stoga je važno otvoreno komunicirati kako bismo zajedno pripremili projekte koji se većim dijelom mogu sufinancirati sredstvima iz fondova EU-a – poručio je Zubak, istaknuvši važnost političke stabilnosti za gospodarski razvoj i napredak.

Udruga Prsten okuplja više od 230 gospodarskih subjekata koji djeluju u Hrvatskoj s oko 11 tisuća zaposlenih te generiraju 5,5 posto hrvatskog BDP-a – istaknuo je u pozdravnom obraćanju predsjednik Kluba poduzetnika Udruge Prsten mr. sc. Ivica Nuić.

Tema ovogodišnjeg Prstenova poslovnog foruma je Prilike i prijetnje u hrvatskom gospodarstvu u postcovid razdoblju, na koju je uvodno predavanje održao hrvatski ministar gospodarstva i održivog razvoja dr. sc. Tomislav Ćorić, s posebnim osvrtom na izazove i prilike koje stoje pred Hrvatskom i koje bi trebalo iskoristiti do 2030. godine.

– Hrvatsko gospodarstvo učinilo je jako puno u tom pogledu, a značajan je i doprinos gospodarskih subjekata Udruge Prsten te očekujemo da ćemo i ubuduće nastaviti našu suradnju – poručio je ministar Ćorić, zaključivši da gospodarski subjekti članova Prstena čine velik dio u različitim sektorima gospodarstva te da je stoga i ovaj Forum vrijedan u pogledu razmjene mišljenja i jačanja suradnje.

O psihološkom aspektu utjecaja pandemije na gospodarstvo govorio je počasni predsjednik Udruge Prsten Mijo Marić, koji je u svojem izlaganju ukazao na kognitivne i socijalne promjene koje mogu utjecati na društvo u budućnosti.

Forumu su nazočili i hrvatski ministri Darko Horvat, Marija Vučković, Josip Aladrović i Ivan Malenica, saborski zastupnik Pero Ćosić kao izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, predsjednik HAZU-a Velimir Neidhardt, znanstvenici, rektori, dekani, prodekani i profesori sveučilišta u Hrvatskoj i BiH, članovi poslovne i akademske zajednice, gospodarstvenici i dužnosnici, kao i brojni drugi članovi Prstena iz RH i BiH.

 

Biznis.ba / FENA