Udruženje ‘Vrijesak’ čuva tradiciju pčelarstva u Živinicama

Hamdo Mulavdić je čitav radni vijek posvetio Rudniku mrkog uglja Đurđevik, gdje rukuje mašinama na površinskom kopu Višća, ali pored rudarstva, u njegovoj porodici se već generacijama bave pčelarstvom. On je spasio tradiciju od zaborava i danas uspješno radi na unapređenju aktivnosti udruženja “Vrijesak” koje okuplja pčelare s područja Živinica.

– Djed, amidže i otac su mi se bavili pčelarstvom. Kada mi je otac umro 1992. godine, iza njega su ostale pčele, a ja o tome nisam znao gotovo ništa. Žao mi je bilo da se tradicija prekine i da ostavim pčele da stradaju, pa mi je nekako samo došlo da ih nastavim čuvati znajući koliko ih je rahmetli babo volio – započinje njegovu priču Hamdo.

– Radim sa sedamdeset košnica, proizvodimo med, polen, mliječ, propolis, rojeve matice. Veliki izazov nam je pokretanje proizvodnje pčelinjeg otrova, za šta smo osigurali opremu. U radu smo imali velikih problema jer smo dobivali satne osnove lošeg kvaliteta od prodavača, pa je i naš med gubio na kvaliteti – dodaje on.

U saradnji sa USAID/Sweden FARMA II projektom, udruženje “Vrijesak”, na čijem je Hamdo čelu, nabavilo je liniju za sterilizaciju i izradu satnih osnova.

– Danas sami prerađujemo vosak bez dodataka, vršimo sterlizaciju te smo i po tome jedinstveni u odnosu na neke druge prerađivače. Naše članstvo se širi, radimo s pčelarima živiničkog kraja i vjerujemo da se isplati sačuvati tradiciju, učiti o ovome i time doprinositi razvoju pčelarstva – zaključuje Mulavdić.

Pčelarstvo ima dugu tradiciju na području Živinica. Međutim, proizvođači se suočavaju s brojnim preprekama u želji da održe korak s naprednom i modernom proizvodnjom. Osim činjenice da se pčelarstvo ne tretira kao profitabilna djelatnost, imaju dodatne napore da nabave kvalitetan vosak nužan za zdrave košnice. Često se suočavaju i s problemom plasirannja na tržište meda koji po kvaliteti i tehnologiji ne odgovara visokim standardima proizvodnje.

– Naše udruženje se bavi unapređenjem interesa lokalnih pčelara Živinica. Danas imamo modernu mašinu koja omogućava proizvodnju kvalitetnog voska potrebnog za formiranje zdravih košnica i to je put ka napretku – napominje Mulavdić.

Udruženje “Vrijesak” Živinice osnovano je 1993. godine, kad je za prvog predsjednika izabran Alija Zehić, istaknuti pčelar. Udruženje je te prve godine imalo oko 40 članova, a danas oko 200, kaže se u saopćenju iz USAID/Sweden FARMA II projekta.

– Jedno smo od najjačih udruženja u Tuzlanskom kantonu, pokrenuli smo školu pčelarstva za početnike te time pridružili još 30 učesnika koji su savladali i praktični i teorijski dio. Ostvarujemo jako dobro saradnju s drugim pčelarima širom zemlje i ponosno predstavljamo svoj kraj u pčelarskoj zajednici – zaključuje Mulavdić.

Biznis.ba / FENA