UPFBiH i EPBiH – Kako se formiraju cijene električne energije za kompanije?

Udruženje poslodavaca Federacije BiH i Javno preduzeće Elektroprivreda BiH organizirali su danas u Goraždu edukacijsko-konsultativni sastanak predstavnika JPEPBiH sa poslodavcima sa područja Bosanskopodrinjskog kantona.

Cilj sastanka je predstavnike kompanija upoznati o osnovnim informacijama o tržišnom snabdijevanju električnom energijom i aktuelnim trendovima na tržištu, kao i razmotriti mogućnosti unapređenja poslovno-partnerskih odnosi između članica UPFBiH i Elektroprivrede BiH.

Tokom sastanka u Goraždu predstavnike kompanija zanimalo je da li EPBiH namjerava uspostaviti neku vrstu sistema savjetovanja svojih kupaca na tržištu električne energije, na dnevnoj bazi, odnosno, da li je moguće napraviti sistem e-konsultacija gdje se kupci mogu obratiti kako bi pravovremeno dobili odgovor.

– JP Elektroprivreda BiH je i dosad bila svojim kupcima na raspolaganju za sve savjetodavne usluge iz oblasti nabavke električne energije na tržištu. Namjera nam je da ovaj konsultacijski aspekt unapređujemo u narednom periodu. Web stranica će biti obogaćena sadržajem koji je vezan za često postavljana pitanja iz oblasti tržišta električne energije, a naši zaposlenici će tržišnim kupcima stajati na raspolaganju po različitim komunikacijskim kanalima, dakle savjeti se mogu tražiti telefonom, e-mailom, pismenom korespondencijom, putem web stranice pa i socijalnih mreža – istakli su predstavnici EPBiH.

Također su naveli da JP Elektroprivreda BiH ima strateško opredjeljenje da radi digitalnu transformaciju poslovanja u cilju povećanja produktivnosti i kvaliteta usluga.

– S druge strane, jako nam je važno da naši kupci razumiju koncept otvorenog tržišta električne energije, ali i da im dokažemo da na tom istom tržištu JPEPBiH nudi najkonkurentiji proizvod uz najbolju dodatnu uslugu. U tom smislu e-konsultacije će biti naše opredjeljenje i nešto što namjeravamo ove godine ponuditi našim kupcima na tržišnom snabdijevanju – kažu iz JP EPBiH.

EPBiH na području BPK ima oko 13.000 kupaca od čega su krajem prošle godine njih 220 bili tržišni kupci, odnosno, oni koji su dobrovoljno izabrali snabdjevača. Oko 11.800 kupaca na području BPK su domaćinstva, a ostalo čine kompanije, privredna društva, institucije, obrti itd.

Edukacijski ciklus za privrednike koji Udruženje poslodavaca FBiH organizira zajedno sa JP Elektroprivreda BiH realizira se u sedam gradova u FBiH. Sastanci su do sada održani u Zenici, Travniku, Jablanici, Tuzli, a nakon Goražda sastanci će biti organizirani i u Bihaću i Sarajevu.

Edukacijski ciklus za privrednike koji organizira Elektroprivreda BiH zajedno sa Udruženjem poslodavaca jedan je od vidova društveno odgovornog djelovanja kompanije, kojim se podstiču procesi od općeg interesa i značaja za ekonomski napredak društva u cjelini, saopćeno je iz UPFBiH.

 

Biznis.ba / FENA