Upozorenje G20: Trgovinski rat SAD i Kine ugrožava svjetski gospodarski rast!

Ministri financija i guverneri središnjih banaka država članica G20 završili su u nedjelju dvodnevni sastanak izjavom kojom predviđaju skroman rast i upozoravaju da ga ugrožava trgovinski rat između dviju vodećih ekonomija, prenose novinske agencije iz japanskoga grada Fuokoke.

Sastanak ministara financija 20 najbogatijih država održan je u vrijeme eskalacije trgovinskog rata između Kine i Sjedinjenih Država u jugozapadnom japanskom gradu Fukuoki i uoči summita G20 u Osaki.

U zajedničkoj izjavi ministri nisu izrijekom naveli da je potrebno okončati kinesko-američki trgovinski rat, ali su, kako prenosi agencija France presse, nakon dugotrajnih i napetih pregovora koji su trajali tridesetak sati, uspjeli ubaciti upozorenje o “opasnosti” od trgovinskih napetosti.

Očekuje se da će se čelnici tih dviju zemalja, Donald Trump i Xi Jinping, susresti kasnije u lipnju na summitu G20 u Osaki. Američki ministar financija Steven Mnuchin u subotu je novinarima u Fukuoki rekao da Peking i Washington ne planiraju održati trgovinske pregovore prije susreta dvojice predsjednika, javlja agencija dpa.

U završnoj izjavi ministri očekuju da će se rast svjetskog gospodarstva umjereno ubrzati kasnije ove godine i u 2020. godini. “No rast je i dalje prespor i postoje rizici da će se preokrenuti”, objavili su ministri G20 u zajedničkoj izjavi.

Oporezivanje tehnoloških divova

Dogovorili su se i o poboljšanju međunarodnih poreznih zakona kako bi se zatvorile pravne rupe koje globalni tehnološki divovi poput Facebooka koriste da bi smanjili svoja porezna davanja. Facebook, Google, Amazon i druge velike tehnološke kompanije kritizirane su jer plaćaju manje poreza na dobit tako što se registriraju u državama s manjim stopama, neovisnima o lokaciji potrošača, što mnogi smatraju nepravednim, prenosi Reuters.

Ministri su stoga u zajedničkoj izjavi obećali suradnju za “globalno pravedan, održiv i moderan međunarodni porezni sustav”. Nova pravila za visokotehnološke tvrtke predviđaju veća porezna davanja, ali će i otežati državama poput Irske da privlače strane investicije obećanjima o iznimno malim poreznim stopama za korporacije, piše Reuters. Europska komisija procjenjuje da digitalne tvrtke u prosjeku plaćaju oko 9 posto poreza, a tradicionalne tvrtke daju više od 20 posto, prenosi Hina.

Organizacija za ekonomsku suradnju i razvoj (OECD) dala je prijedloge za djelotvornije oporezivanje tehnoloških korporacija. U isto vrijeme su se ministri trgovine G20 u Tsukubi, gradu sjeverno od Tokija, u nedjelju složili o “potrebnoj” i “hitnoj” reformi Svjetske trgovinske organizacije (WTO).

Usuglasili su i zajedničke ciljeve za svjetski rast gospodarstva, no nisu se obvezali boriti protiv protekcionizma.

Skupinu G20 čine Argentina, Australija, Brazil, Velika Britanija, Kanada, Kina, Francuska, Njemačka, Indija, Indonezija, Italija, Japan, Meksiko, Rusija, Saudijska Arabija, Južna Koreja, Južnoafrička Republika, Turska, SAD i Europska unija.

Biznis.ba