Usporavanje njemačke privrede se odrazilo na drvoprerađivače

Usporavanje njemačke privrede velika je prijetnja za sektor prerade drveta, a koliko će snažna biti najavljena kriza, kakvi će biti poremećaji na tržištu, koga će najteže pogoditi, zasad je teško prognozirati, iako dio predstavljenih statistika već potvrđuje kako se u 2018. godini dogodilo ozbiljno usporavanje, rečeno je na desetom Kongresu pilanara jugoistočne Evrope u Slavonskom Brodu na kome su prošle sedmice učestvovali i predstavnici Privredne komore Federacije BiH.

Glavni zaključak ovog skupa, kako navode iz PKFBiH,  može se sažeti u preporuku kako se sektorski proizvođači trebaju držati zajedno, koordinirati i zajednički kreirati tržišne strategije, budući da je trgovina drvom veoma globalizirana.

Predstavnik Privredne komore FBiH koji je učestvovao na panelu predstavio je drvni sektor i šumarstvo FBiH istakavši da je drvni sektor perjanica razvoja privrede u FBiH i BiH. Istakao je također povećanje izvoza namještaja od masivnog drveta za 2,55 posto u prvoj polovini ove  godine, uz napomenu da je struktura izvoza i dalje nepovoljna. U isto vrijeme, poduzimaju se mjere zaštite sirovine (bukva, hrast) koje bi trebale sirovinu usmjeriti domaćim prerađivačima.

( FENA)