Usvojen budžet Federacije BiH za 2019. godinu, okončana finansijska blokada

Dom naroda FBiH danas je većinom glasova usvojio budžet Federacije BiH za 2019. godinu po hitnoj proceduri, u iznosu od 2.653.843.356 KM. Predloženi budžet podržalo je 49 delegata, dok je jedan bio suzdržan.

Budžet je u januaru usvojen u Predstavničkom domu FBiH, a budući da su ga delegati danas usvojili u istom tekstu, stvoreni su uslovi za operativnost budžeta, odnosno finansijsku deblokadu FBiH.

Rasprava je o budžetu počela nakon što je premijer Federacije BiH Fadil Novalić obrazložio Prijedlog budžeta FBiH za 2019. godinu.

Predsjedavajući Kluba Bošnjaka Jasmin Duvnjak pozvao je sve delegate da jednoglasno usvoje ovaj dokument.

Delegat A-SDA Hajrudin Halilović uputio je kritike na račun odnosa spram USK, posebno kada je riječ o problemima sa migrantima, ali je kazao kako će podržati budžet, jer nije korektno da ispaštaju svi budžetski korisnici.

“Ovo nije pet do 12, nego 12 i pet. Već kasnimo sa usvajanjem budžeta”, poručio je on.

Da će budžet podržati i SBB nagovijestio je i delegat ove stranke Zvonko Marić.

“Ovo je birokratski budžet, a ne razvojni. Iz karaktera budžeta vide se sve njegove slabosti i manjkavosti, ali i neprekinuti kontinuitet loše politike i loših manira u proteklom vremenu. Daćemo podršku budžetu, ali će on morati doživjeti dramatične promjene u samoj strukturi, odnosno da u budućnosti kroz rebalans popravimo sve manjkavosti”, poručio je on.

Delegat iz SDP-a BiH Žarko Vujović saglasan je da predloženi budžet mora pretrpjeti ozbiljne promjene.

“Mi smo prisiljeni da usvojimo budžet ne zato što je dobar, nego zato što smo pritisnuti problemima”, poručio je on.

Predsjedavajući Kluba Hrvata Ivo Tadić rekao je da će ovaj klub podržati budžet, kako bi se moglo krenuti sa redovnim isplatama budžetskim korisnicima.

Delegati su takođe usvojili zaključak kojim se Vlada FBiH i Ministarstvo energetike, rudarstva i industrije zadužuju da prilikom izrade rebalansa budžeta izdvoje dva miliona KM za razvoj namjenske industrije u USK.

Biznis.ba / FENA