Uvoz robe iz BiH i centralne Srbije na Kosovo spao na minimum

Na Kosovo i Metohiju u decembru je uvezena roba iz BiH i centralne Srbije ukupne vrijednosti 290.000 eura, a u istom periodu prošle godine taj iznos je bio 40 miliona eura, rečeno je Srni u kosovskoj carini.

Portparol kosovske carine Adriatik Stavileci rekao je da je uvoz robe iz BiH i Srbije od 21. novembra, kada su uvedene takse od 100 odsto, spao na minimum, jer se trenutno uvoze samo sirovine.

Roba iz Srbije i BiH nadomještena je uvozom robe, uglavnom, iz Italije, Turske i Hrvatske, a na rafovima prodajnih objekata ima i robe iz Grčke i Bugarske.

Stavileci je naveo da je u decembru izdato 145 carinskih deklaracija na robu iz centralne Srbije u ukupnoj vrijednosti 250.509 eura i 29 carinskih deklaracija na robu iz BiH vrijednosti 41.059 eura.

Prema podacima carinske službe, sa prelaza Jarinje, Bijela zemlja i Merdare vraćeno je više desetina kamiona jer nisu imali odgovarajuću oznaku “zemlje uvozinika”. Kamioni su vraćani tokom prvih desetak dana od stupanja odluke o stoodstotnim carinskim stopama na robu iz centralne Srbije i BiH.

“U posljednjih dvadesetak dana sa prelaza nije vraćen nijedan kamion s robom, jer uvoznici znaju da imaju obavezu da na proizvodima moraju da imaju oznaku “Kosovo” i da se roba sa deklaracijom “Kosovo i Metohija”,”UNMIK – Kosovo” ili “Kosovo Rezolucija 1244” ne može uvoziti ni carinti”, objasnio je Stavileci.

Mjesec dana od kako je stupila na snagu odluka vlasti u Prištini o uvođenju carinskih stopa od sto odsto, u veleprodajnim i maloprodajnim objektima na Kosovu i Metohiji, koji su vlasništvo Albanaca, nema proizvoda iz BiH i centralne Srbije.

Magacini u vlasništvu Srba su zatvoreni ili se u njima nalazi roba sa isteklim rokoma trajanja.

Srbi vlasnici tih objekata ističu da su zbog ove odluke desetine radnika ostali bez posla i da se sada maloprodajni objekti u srpskim sredinama isključivo snabdijevaju robom iz magacina u vlasništvu Albanaca.

Brašno, mlijeko, sirevi i drugi prehrambeni proizvodi prodaju se po cijenama uvećanim za 35 do 45 odsto, a ulja iz Grčke i Italije skuplja su za 80 centi u odnosu na ulja koja su dopremana iz centralne Srbije.

Najveći rast cijena zabilježen je u industriji mesa gdje je kilogram “žive vage” govedine skočio na 1,85 centi po kilogramu zbog čega se suvo goveđe meso prodaje po cijenama od 12 do 18 eura po kilogramu, prenosi Srna.

Uprkos rastu cijena, Albanci se ne bune, jer se slažu sa odlukom o uvođenju takse. Većina ih objašnjava da im je cilj da se prekidom uvoza robe iz centralne Srbije “spriječi njeno bogaćenje na račun Albanaca”.

Biznis.ba