Uz poticaj Vlade ZDK Džanel Ajdinović registrirao obrt i zaposlio deset radnika

Ministarstvo za boračka pitanja u mandatu aktuelne Vlade Zeničko-dobojskog kantona pokrenulo je pionirski projekt samozapošljavanja i zapošljavanja članova boračke populacije, najprije u poljoprivredi 2015. godine, da bi se naredne godine proširio na sve privredne djelatnosti – saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

Podatak da su članovi ove populacije zahvaljujući poticajima samo ove godine otvorili 176 novih firmi najbolje govori o efektima projekta, dodaje se u saopćenju.

Jedan od najsvjetlijih primjera jeste 25-godišnji Džanel Ajdinović iz Poriječana kod Visokog koji je 2016. godine uz poticaj Ministarstva za boračka pitanja ZDK registrovao građevinski obrt, a danas zapošljava deset radnika. Na javni poziv za 2018. prijavio se kao poslodavac i dobio poticaj za zapošljavanje jednog radnika.

– Kako se povećavao obim posla, rasla je i potreba za novim radnicima. Posla ima i može se lijepo zaraditi i živjeti, ali je naravno potrebno puno truda, zalaganja i odricanja – kaže Ajdinović, izražavajući zahvalnost Vladi ZDK koja je bila odskočna daska kada je trebalo obezbijediti sredstva za pokretanje posla i nabavku opreme.

Mladog poduzetnika i njegovu ekipu na gradilištu u mjestu Smrekovica kod Breze obišao je i ministar za boračka pitanja Fahrudin Čolaković.

– Intencija Ministarstva za boračka pitanja u ovom sastavu Vlade koju vodi premijer Miralem Galijašević jeste bila upravo da se pomogne ljudima koji žele da kroz vlastiti rad i privatni biznis afirmišu sebe i pomognu egzistenciju vlastite porodice. Na početku nam je bilo teško da krenemo sa tim projektima, jer oni nisu bili praksa ovog ministarstva, međutim savladali smo prepreke i postigli odlične rezultate. Na drugoj strani imamo priču o boračkom dodatku koji će možda na neki način sputati želju ljudi za vlastitim biznisom i vlastitom privatnom aktivnošću. Mislim da su ovakvi projekti bolja i sigurnija stvar i na njima treba istrajavati u narednom periodu, čak i kroz više sredstava. Kroz restrukturiranje u budžetu ove godine smo za projekte samozapošljavanja i zapošljavanja uspjeli obezbjediti 1,7 miliona KM, što je najviše od pokretanja programa poticaja, ali i osnivanja ministarstva – kazao je Čolaković.

U protekle tri godine uz poticaje Ministarstva za boračka pitanja i Vlade ZDK otvoreno je ukupno 350 novih firmi, koje danas zapošljavaju od jednog pa do deset radnika, kao što je slučaj sa Obrtom “Ajdinović”. To govori u prilog opravdanosti projekata poticaja, zbog čega će oni biti nastavljeni i u narednim godinama, saopćeno je iz Press službe ZDK-a.

 

Biznis.ba / FENA