Vasić: Odluka o posebnim zaštitnim mjerama je udar na prerađivačku industriju

Potpredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH Nemanja Vasić smatra da je predložena odluka o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, o kojoj bi se danas ponovno trebalo izjašnjavati Vijeće Ministara BiH, direktan udar na prerađivačku industriju, te na standard stanovništva.

Radi se o mjerama koje je predložilo Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa na uvoz svježeg i rashlađenog goveđeg i svinjskog mesa iz zemalja Evropske unije, koje se odnose na povećanje carinske stope za 10 posto plus 2,5 KM po kilogramu za goveđe i 10 posto plus 1,5 KM po kilogramu za svinjsko meso.

Vasić je u razgovoru za Fenu kazao da je sama priprema odluke pogrešno rađena, odnosno bio je pogrešan pristup.

Po njegovim riječima, za svaku takvu vrstu odluke mora se uraditi analiza postojećeg stanja domaće proizvodnje određenih proizvoda koje se namjeravaju ograničiti u uvozu ili opteretiti carinama i prelevmanima, da bi se mogle znati kasnije posljedice.

Ističe da se mora znati kolika je domaća proizvodnja, koliki je bio uvoz i svi ostali parametri da bi se donijela pravilna odluka.

– Odluka se morala donositi u smislu kvote koja će biti slobodna, a da ne ugrozi domaću primarnu proizvodnju, a sve preko toga da se ograniči sa zaštitnim carinama i prelevmanima. Onda bi se postigao efekat, i da se taj proces prati iz godine u godinu i da se mijenja u zavisnosti od toga da li je veći izvoz proizvoda, ili da li je porasla domaća proizvodnja – kazao je Vasić.

On smatra da bi ovako jednostrana odluka dovela do povećanja cijena, uništavanja domaće prerađivačke industrije, povećanja uvoza gotovih proizvoda iz zemalja CEFTA-e i do smanjenja uvoza, jer niko neće uvoziti proizvode po tim cijenama.

Kaže da je tu u dobitku jedino država te primarna proizvodnja koja, navodi on, neće moći zadovoljiti domaće tržište.

– Ne može se raditi eksperiment, da se proba, jer dovoljno je dva-tri mjeseca da svi domaći prerađivači propadnu, a zapošljavaju više od deset hiljada radnika. Imate zaposleno toliko ljudi, isplaćujete određene dadžbine, a ne možete svoje proizvode prodati, jer niste konkurentni proizvođačima iz zemalja CEFTA-e, ili gotovim proizvodima iz Evropske unije, jer ovdje se ne radi o opterećenju gotovih proizvoda, već samo sirovine – napominje Vasić.

Praktično, ističe on, to je direktan udar na prerađivačku industriju, direktan udar na standard stanovništva, jer bi za taj iznos približno poskupilo sve što je vezano za te proizvode, sve prerađevine i ostalo, ili bi ostale cijene, ali se ne bi domaće prerađevine mogle onda prodavati, jer ne bi bile konkurentne.

Vasić kaže da, ako se već donosi ovakva odluka, u nju treba uključiti i zemlje CEFTA-e, odnosno Srbiju, Makedoniju, Crna Goru i ostale i da se obuhvate gotovi proizvodi, da na sve to bude carina i prelevman.

Po njegovim riječima, onda bi rezultat bio samo poskupljenje proizvoda, a preživjela bi i prerađivačka industrija i primarni proizvođači. Ovako samo preživljavaju primarni proizvođači, a ‘padaju’ i prerađivačka industrija i poskupljuju proizvodi.

Upozorio je i na moguće problem sa zemljama Evropske unije.

– Moramo biti svjesni da smo počeli izvoziti pileće meso, mlijeko, voće, povrće i određene kategorije proizvoda, pregovori su za govođe meso, a na drugoj strani vi sad zabranjujete uvoz njima. To može dovesti do toga da otkažu te sporazume oko izvoza u EU – smatra Vasić.

Međutim, dodao je kako ne vjeruje da će političari dozvoliti da do toga dođe, jer bi to bio proces koji bi išao unazad.

– Ova odluka, ovako kako je predložena, je katastrofalna, a eksperiment da se pokaže da je katastrofalna mogao bi imati nesagledive posljednice – zaključio je Vasić.

Napomenuo je da su komore zajedno – Vanjskotrgovinska komora BiH, komore Federacije BiH i Republike Srpske, te Brčko Distrikta nadležnim institucijama dostavile prijedlog rješenja.

– Oni uopšte nisu uzeli u razmatranje to. Mogli su to modifikovati ako misle da nije 100 posto dobro. Ali oni nisu htjeli uopšte da uzmu to u razmatranje – kazao je on.

Vijeće ministara BiH bi na sjednici zakazanoj za danas trebalo obaviti drugi krug glasanja o Prijedlogu odluke o posebnim zaštitnim mjerama na uvoz određenih proizvoda porijeklom iz zemalja članica Evropske unije, čiji je predlagač Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Na prošloj sjednici Vijeće ministara BiH nije postiglo konsenzus u vezi sa donošenjem ove odluke, te će se o njoj izjašnjavati u drugom krugu glasanja.

 

Biznis.ba / FENA