Velika investicija: Dvije lokacije za fabriku baruta i dinamita u Živinicama

Za otprilike tri mjeseca trebale bi biti otklonjene sve administrativne barijere koje stoje na putu izgradnji fabrike namjenske industrije u Živinicama.

Gradonačelnik Samir Kamenjaković u razgovoru za Vijesti.ba kaže da zasad sve teče planiranim tokom, te da se već krenulo s rješavanjem imovinsko-pravnih odnosa za lokacije na kojima bi trebala biti podignuta fabrika u čijim proizvodnim pogonima će zaposlenje naći više od 100 radnika.

Za sada su određene dvije moguće lokacije za novu fabriku, kaže Kamenjaković. Prva je neiskorišteno i devastirano zemljište na potezu od Ciljuga prema Dubravama, dok je druga, rezervna, rekultivisano rudničko zemljište u naselju Višća Gornja.

Investitor, predstavnici turske kompanije “Ateşçi”, već su uslovno kazali koja im lokacija odgovara, a to je ona u Ciljugama. No, gradska administracija potrudila se da osigura i rezervnu, u slučaju da investitor promijeni mišljenje.

– Timovi koje su formirali Grad Živinice i Vlada FBiH već su krenuli u rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, i to je proces koji će trajati 3-4 mjeseca – rekao je Kamenjaković.

Predstavnici Vlade FBiH već su u nekoliko navrata u proteklih petnaestak dana boravili u Živinicama, gdje su sa ekspertima iz Službe za prostorno planiranje Grada Živinice obilazili pomenute lokacije.

Rezervna lokacija u Višći Gornjoj, pojasnio nam je gradonačelnik, osigurana je u slučaju da se investitor odluči da će mu za fabriku trebati veća dimenzija zemljišta od onog u Ciljugama.

– U Ciljugama imamo oko petnaestak duluma zemlje, a ako se investitor odluči da im za fabriku treba više od 20 duluma, tu je i naša druga lokacija – rekultivisano rudničko zemljište u naselju Višća Gornja. U svakom slučaju mi ćemo pripremiti svu neophodnu dokumentaciju za obje ove lokacije – naglasio je Kamenjaković.

Svakako su prvi favorit Ciljuge, govori Kamenjaković, ali će o definitivnoj lokaciji na kojoj će biti građena fabrika baruta i dinamita investitor odlučiti u dogovoru s Vladom FBiH – kao vlasnikom 51 posto investicije teške 70 miliona KM.

– Vlada i investitori moraju napraviti projektnu dokumentaciju, predati zvanični zahtjev za gradnju. Mi im potom izdajemo urbanističku dozvolu, a onda oni treba da izvade građevinsku i sve ostale potrebne dozvole – jasan je Kamenjaković.

Radi se o, kako je rekao, izuzetno složenom poslu koji mora harmonizirati imovinske instrumente koji se tiču urbanizma, katastra i grunta.

Ukoliko sve bude teklo planiranom dinamikom, gradnja fabrike namjenske industrije u Živinicama trebala bi početi naljeto, a svoje pogone otvoriti već u ovo doba iduće godine.

Biznis.ba / Vijesti.ba