Vijeće ministara BiH razmotrit će prijedlog za ograničenje uvoza mesa

Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine pripremilo je odluku o ograničenju uvoza mesa na 200 dana, odnosno uvođenja određenih dadžbina, a postoji spremnost da Vijeće ministara prihvati tu odluku, potvrdio je danas predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

U odgovoru na pitanje poslanika Stranke demokratske aktivnosti (A-SDA) u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Jasmina Emrića na današnjoj sjednici Doma Tegeltija je naveo da su prethodno entitetska ministarstva poljoprivrede i Ministarstvo vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH procijenili da nema potrebe za uvođenjem carina na uvoz svježeg i rashlađenog svinjskog i goveđeg mesa u BiH.

Istaknuo je da je ta procjena temeljena na činjenici da je u 2020. godini smanjen uvoz te vrste mesa u odnosu na 2019. godinu, a istovremeno je povećan izvoz te vrste mesa.

Tegeltija je dodao je da je prije nekoliko dana Ministarstvo poljoprivrede Republike Srpske tražilo od Ministarstva vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH uvođenje ograničenja na uvoz tih vrsta mesa.

 

Biznis.ba / FENA