Vijeće stranih investitora BiH: Branimir Muidža ponovo izabran za predsjednika

Na osmoj Generalnoj skupštini za 2019. godinu Vijeća stranih investitora BiH (VSI) za predsjednika Upravnog odbora, jednoglasnom odlukom, ponovno je izabran Branimir Muidža, višegodišnji predsjednik VSI, generalni direktor Tvornice cementa Kakanj/Heidelberg Cement Group.

Pored Muidže u novi saziv Upravnog odbora izabrani su: Bojana Škrobić Omerović (Networks), Edin Hrnjica (ProCredit bank), Ian Brown (EBRD), Karlheinz Dobnigg (Raiffeisen bank), Jasmina Lopičić (M:tel), Mehta Nikhil (ArcelorMittal Zenica), Damir Ferović (Zeraa Agriculture Investment & Management), Mubera Brković (PWC), Lana Sarajlić (advokat u saradnji sa Wolf Theiss), Ranko Markuš ( Gopa Consulting, YEP), Nicholas Penny (Banjalučka pivara), Stevan Dimitrijević (Dimitrijević & Partners), Valentin Ilievski (Messer BH Gas), te Stjepan Kumrić (Fabrika Cementa Lukavac).

Za potpredsjednike Udruženja imenovani su Bojana Škrobić Omerović i Ian Brown.

– Izuzetno sam zadovoljan odzivom svih članica i njihovim doprinosom radu Udruženja, a činjenica da smo povećali broj članova za više od 50 posto u protekle tri godine ukazuje da su i članice prepoznale kvalitetu i važnost VSI/FIC-a i potrebu udruživanja kako bi zajedno poticali i kreirali povoljniji ambijent poslovanja u BiH – izjavio je Muidža.

Vijeće se, prema njegovim riječima, u proteklih 12 godina etabliralo kao pouzdan partner vlastima i oslonac koji svojim aktivnostima, preporukama, prijedlozima, dobrim praksama i otvorenim dijalogom dovodi do iznalaženja najboljih rješenja kako bi unaprijedili poslovni ambijent u BiH.

– Naši inputi su itekako dobar putokaz, orijentir kako da na bolji i kvalitetniji način uredimo ekonomiju, a time i društvo. Naše kompanije članice VSI najbolji su mogući diplomatski ambasadori Bosne i Hercegovine čiji pozitivni primjeri uspješnog poslovanja mogu biti magnet za druge ozbiljne investitore. U ovoj godini promovisaćemo novo izdanje Bijele knjige sa fokusom na izmjene zakonodavstva i usvajanje preporuka koje bi trebale rezultirati nižim opterećenjima na rad i investicije, uklanjanju administrativnih barijera i povećanjem stranih direktnih ulaganja – izjavio je Muidža.

Osnovano 2006. godine, kao neprofitno udruženje, Vijeće stranih investitora BiH ima za cilj da djeluje kao jedinstven glas kako stranih tako i domaćih investitora u Bosni i Hercegovini, te nastoji promovirati poslovno orijentisane inicijative i pružiti praktičnu podršku svim investitorima kako bi poboljšali poslovno okruženje u zemlji. Članovi VSI-a do sada su investirali više od devet milijardi eura u BiH i zapošljavaju više od 20 hiljada radnika, saopćeno je iz VSI.

Biznis.ba / FENA