Više od 50 izlagača na sajmu pčelarstva u Tuzli

Na Solnom trgu u Tuzli otvoren je 13. međunarodni sajam pčelarstva i pčelinjih proizvoda “Medena Tuzla 2018”, uz više od 50 učesnika iz BiH i regiona.

Posjetitelji imaju priliku po sajamskim cijenama kupiti razne pčelinje proizvode, preparate od meda i ljekovitog bilja, opremu i literaturu o pčelarstvu.

Med s Balkana i BiH najkvalitetniji je na svijetu, rekao je gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović prilikom otvaranja sajma. To su pokazale i analize, kazali su pčelari. Priznanja za kvalitet biće dodijeljena sutra.

– U okviru Sajma mi smo proveli i 4. međunarodnu analizu meda. Imali smo oko 300 uzoraka iz 18 država svijeta, sa tri kontinenta. Rezultati su jutros objavljeni. Ovo je svakako najveća manifestacija ove vrste u Evropi. Do sada nigdje nije zabilježeno da ima toliki broj uzoraka iz toliko država iz kojih su uzorci došli – izjavio je Šefik Čivić, predsjednik PD “Nektar” Tuzla.

Sajam je okupio više od 50 učesnika iz BiH i regiona. Proizvođači najkvalitetnijeg meda i dobitnici brojnih medalja danas i sutra su na Solnom trgu u Tuzli.

– Da nema ovih sajmova ne bismo mogli plasirati svoje proizvode. Niko ne bi znao za moje proizvode. Osim meda imamo propolis, polen i druge lijekove na bazi meda i trava koji utiču na poboljšanje zdravlja. Znači sajam je prilika da izložimo, posjetioci vide, probaju i ako su zadovoljni sa proizvodima traže – kaže jedan od izlagača Suad Lipovac.

U Tuzlanskom kantonu ima oko 600 pčelara s ukupno 5.000 košnica. Podsticaje za proizvodnju nemaju, ali ovih dana Savez pčelara FBiH prezentira novodoneseni Pravilnik o pčelarstvu.

– Mi s ovim pravilnikom odnosno budućim registrom pčelara i pčelinjaka koji se mora donijeti pod hitno želimo da pčelare uvedemo u podsticajnu politiku. Poznato je iz evropskih konvencija i drugih strateških dokumenata da bez podsticaja nema razvoja, konkurentnog stvaranja novog proizvoda koji ima vrijednost i kvalitet. Međutim, zbog ukupnih troškova cijene nismo sposobni da to realizujemo – ističe Sejo Deljo, predsjednik Saveza pčelara FBiH.

Na lokalitetu Ravna trešnja, na starom kopu, u tuzlanskom naselju Krojčica otvoren je prvi školski pčelinjak u BiH sa oko 20 košnica. Svi koji se odluče baviti pčelarstvom mogu ovdje na obuku. Osiguran je i pristup za osobe s invaliditetom, rečeno je na sajmu.

Organizator Sajma je Savez pčelara Tuzlanskog kantona, a pokrovitelj Grad Tuzla.

Biznis.ba / FENA