Više od pola novih radnika u Njemačkoj stranci

Njemačka može zahvaliti strancima za procvat svog tržišta rada. Više od polovine novih uposlenika u protekloj godini su stranci, pišu njemački mediji.

Trenutno je u Njemačkoj zaposleno 33 miliona ljudi, koji plaćaju poreze i doprinose. To je više nego ikada ranije.

No, zanimljiv podatak je da su od ukupno 750.000 ljudi, koji su novi zaposleni u Njemačkoj u periodu od maja 2017. do maja 2018, čak 52 odsto stranci. Dakle, broj novozaposlenih strana-ca veći je od broja novozaposlenih Nijemaca.

Otprilike svaki peti novi uposlenik u Njemačkoj dolazi iz jedne od zemalja istočne Evrope koja je članica EU, kao što su Poljska, Rumunija ili Hrvatska. Sedam odsto dolazi iz zemalja koje ni-su u EU, kao što su zemlje zapadnog Balkana (uključujući BiH), Rusija ili Ukrajina. Još pet odsto su Grci, Španci, Portugalci, Italijani…

Skoro 13 odsto novih radnika dolazi iz neevrop-skih država, na primjer Sirije, Eritreje itd.

Slična je situacija i kada je riječ o pripravničkom stažu, prenosi Biznisinfo.

Između aprila 2017. i aprila 2018. broj aplikacija za pripravnike koje su podnijeli stranci porastao je za deset odsto, dok je broj takvih aplikacija njemačkih državljana smanjen za četiri odsto.

Iako su, ukupno gledajući, najvećih broj zaposle-nih i dalje Nijemci (oko 90%), trend je više nego jasan: strani radnici postaju sve važniji za nje-mačku ekonomiju, piše vodeći njemački poslovni dnevnik “Handelsblatt”.

Biznis.ba