Vlada Brčko distrikta podržala izmjene odluka u postupku carinjenja roba

Vlada Brčko distrikta BiH donijela je na izvanrednoj sjednici u ponedjeljak zaključak da se izmijene odluke o plaćanju određenih naknada u postupku carinjenja roba prilikom uvoza i izvoza. Radi se o pristojbama koje se naplaćuju za potvrde kvalitete ispravnosti hrane i drugih proizvoda i o zdravstvenom stanju sjemena prilikom uvoza i izvoza roba, priopćeno je iz te vlade.

Ta mjera predložena je prije nekoliko dana kako bi se ublažile posljedice zatvaranja mosta na rijeci Savi i kako bi se što je moguće više ublažile posljedice koje bi mogle zahvatiti terminal u Brčko distriktu BiH, istaknuo je predstojnik Odjela za gospodarski razvitak, sport i kulturu Pero Gudeljević i predsjednik Povjerenstva za sprječavanje i umanjenje posljedica nastalih zbog zatvaranja mosta na granici s Republikom Hrvatskom.

Po njegovim riječima, uvoznicima, odnosno izvoznicima ne isplati se dva puta plaćati pristojbe za ulazak u terminal, što bi se sigurno dogodilo da ovakva odluka nije donesena.

– Mogu reći da je ovo usuglašeno još prije mjesec dana, neposredno nakon što je zatvoren most na rijeci Savi – kazao je Gudeljević.

Donesen je i zaključak da spomenuto Povjerenstvo pokuša pronaći i druge mjere kojima bi se ublažilo ovo stanje i da se potakne na uspostavu komunikacije s vlastima u Republici Hrvatskoj, a u vezi s trajnim rješavanjem pitanja mosta, odnosno prijevoza roba kamionima preko ovog graničnoga prijelaza.

Vlada je nastavila i 58. redovitu sjednicu na kojoj je, među ostalim, usvojila Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o poduzećima Brčko distrikta BiH, Smjernice za izradu nacrta zakona o izmjenama i dopunama Zakona o klasifikaciji djelatnosti u Brčko distriktu BiH, te Smjernice za izradu nacrta zakona o arhivskoj djelatnosti.

 

Biznis.ba / FENA