Vlada Brčkog otvorila raspravu o Nacrtu zakona o poslovnim zonama

Vlada Brčko distrikta BiH razmatrala je u srijedu na nastavku redovite sjednice Nacrt zakona o poslovnim zonama, koji je po mišljenju gradonačelnika Siniše Milića, jedan od najvažnijih zakona koji tretiraju poslovanje na prostoru Distrikta.

– Jutros smo otvorili raspravu znajući da postoje različita viđenja i koncepti upravljanja poslovnim zonama, ali sam smatrao da je važno započeti raspravu da bismo inicirali što intenzivnije diskusije na tu temu i što brže došli do konačnog teksta zakona – istaknuo je gradonačelnik Milić i dodao da se u okruženju donose propisi koji se tiču olakšica ili poticaja za izravna ulaganja u čemu Brčko ne treba kasniti.

Ocijenio je kako bi ovaj zakon trebao omogućiti da se Distrikt uključi u trku za novim ulaganjima, a time i novim zapošljavanjem i sprječavanjem odlaska ljudi iz Brčkog.

– Riječ je o zakonu čije je usvajanje predviđeno općom politikom Skupštine Brčko distrikta i Programom rada Vlade i u skladu je s odlukama Gospodarskog vijeća Brčko distrikta BiH. Zakon bi trebao stimulirati ulaganje na prostoru Distrikta kroz formiranje poslovnih zona kao mjesta gdje bi se po povoljnim uvjetima mogle realizirati poslovne inicijative – naglasio je Milić.

Osim ovog, Vlada radi i na izmjenama Zakona o porezu na dohodak, gdje se predviđa povećanje neoporezivog dijela plaće i sačinjavanje registra fiskalnih i parafiskalnih nameta kako bi se oni koji opterećuju gospodarstvo ukinuli.

– To je dio mjera koje poduzimamo s ciljem povećanja poslovne aktivnosti u Brčkom, povećanja plaća i novog zapošljavanja u realnom sektoru. Nadam se da ćemo brzo doći do kompromisa, da će zakon proći proceduru i da će se stvoriti uvjeti za ulaganja u poslovne zone – istaknuo je brčanski gradonačelnik.

Govoreći o različitim viđenjima samoga zakona, Milić je istaknuo da je u samom zakonu predviđeno da se formira posebna agencija koja bi upravljala poslovnim zonama, da je drugi koncept da to može i treba raditi neki od Vladinih odjela, a da se ima u vidu i statutarna nadležnost Ureda za upravljanje javnom imovinom, koji raspolaže i upravlja javnom imovinom u Brčko distriktu BiH.

– Dva različita koncepta su da posao prijeđe u nadležnost posebne pravne osobe ili da ostane u okviru sustava javne uprave. Postoje argumenti i za jedno i drugo rješenje kao i negativne strane, i tu ćemo morati naći kompromis – zaključio je gradonačelnik.

 

(FENA)