Vlada Srbije dala saglasnost da se RS-u uplati blizu 10 miliona eura

Vlada Srbije dala je danas saglasnost da se Republici Srpskoj upute finansijska sredstva u iznosu od 9,3 miliona eura radi realizacije započetih projekata u okviru mehanizma saradnje Sporazuma o uspostavljanju specijalnih paralelnih odnosa između Srbije i Republike Srpske.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, na današnjoj sjednici članovi Vlade su donijeli zaključak o usvajanju teksta Izjave o namjerama o unapređenju infrastrukturnih veza između Srbije i Mađarske. Zaključivanjem ovog dokumenta doprinosi se daljem razvoju infrastrukture, ali i lakšem i bržem prelasku granične linije, kako bi se obezbijedio brži protok lica i robe između dvije zemlje.

Na sjednici je usvojena Osnova za zaključivanje Sporazuma između Vlade Srbije i Vlade Mađarske o uzajamnom priznavanju državno priznatih javnih isprava o stečenom nivou obrazovanja izdatih u Srbiji i Mađarskoj.

Usvojen je i prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o izvršenju krivičnih sankcija.

Novim mjerama propisano je da se izrečena kazna zatvora u trajanju do jedne godine izvršava u prostorijama u kojima osuđeni stanuje (kućni zatvor), a da se osuđeni koji kaznu izdržavaju u poluotvorenom ili otvorenom odjeljenju zavoda mogu uputiti na rad izvan ovih ustanova.

Njihovo radno angažovanje doprinijeće lakšem i efikasnijem uključenju u društvo nakon izdržane zatvorske kazne. Izmjenom zakona predviđen je i prijevremeni otpust kada se dalje izvršenje kazne smatra nehumanim – u slučaju teške bolesti, invaliditeta ili starosti.

Biznis.ba