Vlada USK-a u prošloj godini za poljoprivredu izdvojila skoro šest miliona KM

Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) u prošloj je godini za poljoprivredu izdvojila skoro šest miliona KM. Za poticaje poljoprivrednim proizvođačima usmjereno je 4.740.000 maraka, a sve preuzete obaveze isplaćene su u planiranom vremenskom periodu.

-Skoro sve je ispoštovano i isplaćeno, što vam mogu potvrditi i naši poljoprivredni proizvođači. Osim što smo povećali financijski fond za poljoprivredu, vrlo važno je i to što smo poštovali dogovorene vremenske okvire za isplatu, tako da i proizvođači mogu nesmetano planirati proizvodnju za narednu sezonu – kazao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva USK Sulejman Kulenović.

Poljoprivrednici s područja Unsko-sanskog kantona potvrdili su kako im je redovna isplata poticaja omogućila i rast proizvodnje.

-Prethodne dvije godine redovno dobijamo izvještaj o utrošku sredstava, u kojem jasno vidimo gdje je i kako utrošena svaka marka za poticaje iz Ministarstva poljoprivrede USK. Imamo obećanje ministra Kulenovića da će tako biti i za 2020. godinu, a jasno je i da sve to pozitivno utiče na našu proizvodnju – kaže predsjednik Udruženja “Seljačka sloga” Cazin Dževahir Babić.

Na sastanku predstavnika Vlade i poljoprivrednih proizvođača razgovaralo se i o problemu nezaštićenosti domaće proizvodnje, odnosno problemu plasmana proizvoda.

-Proizvođači mlijeka iz USK imaju udio od 44 posto u ukupnoj proizvodnji na području Federacije BiH, pa smatramo da zaslužujemo da to bude strateška proizvodnja i da se kroz godinu ili dvije razvije strategija razvoja mljekarstva. Na takav način bismo osigurali i adekvatnije planiranje budžetskih sredstava, kao i konkretniji angažman Poljoprivrednog i Veterinarskog zavoda – izjavio je predsjednik Kantonalnog udruženja proizvođača mlijeka i mesa Ermin Veladžić.

Rečeno je i da je neophodno u što skorijem periodu riješiti problem plasmana određenih proizvoda, prvenstveno problem otkupa mesa.

Premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić naglasio je kako će se učiniti sve da izdvajanja za poljoprivredu ostanu barem na prošlogodišnjem nivou, bez obzira na financijske posljedice koje je uslovila pandemija koronavirusa.

 

Biznis.ba / FENA