Vlada ZDK – Podrška malinarima

Ministar za poljoprivredu, šumarstvo i vodoprivredu Zeničko-dobojskog kantona (ZDK) Himzo Smajić održao je sastanak s predstavnicima Udruženja poljoprivrednika tog kantona na kojem su razmatrani aktuelni problemi u malinarstvu.

Proizvođači su ukazali na probleme proizvodnje i otkupa te iznijeli određene zahtjeve kako bi se sačuvala ta značajna grana poljoprivredne proizvodnje.

Evidentno je da će zbog problema otkupa, ali i nepovoljnih vremenskih prilika, proizvodnja maline biti manja nego prošle godine, zbog čega se traži način da se izmjenama kriterija u programima poticaja omogući podrška i za proizvođače koji su proizveli manje količine maline.

– Iskazali smo načelnu saglasnost sa zahtjevima, ali je za njihovu realizaciju potrebna i saglasnost Vlade ZDK-a. Očekujemo da ćemo vrlo brzo doći do rješenja koja će biti korisna za sve proizvođače – kazao je Smajić.

Vlada i Ministarstvo u kontinuitetu pružaju podršku malinarskoj proizvodnji koja posljednjih godina ostvaruje snažan rast. Iz budžeta u posljednje tri godine za podršku malinarskoj proizvodnji izdvojeno je 2,2 miliona KM, a 2018. godine 890.000 KM, saopćeno je iz Pres-službe ZDK-a.

Biznis.ba / FENA