Vladi FBiH dostavljeni izvještaji o dubinskoj analizi BH Telecoma i HT Eroneta

U maju 2018. godine Vlada Federacije Bosne i Hercegovine počela je s provođenjem dubinske analize telekomunikacijskih operatera BH Telekoma i HT Eroneta.

Na zahtjev Vlade Federacije BiH (FBiH), dubinska analiza je finansirana bespovratnim sredstvima Evropske unije, a sproveo je tim međunarodnih stručnjaka iz konzorcija partnera firme PricewaterhouseCoopers, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

“Firma PricewaterhouseCoopers je završila analizu i dostavila je dva finalna izvještaja imenovanim predstavnicima Vlade FBiH i gore navednim telekomunikacijskim operaterima. Izvještaji obuhvataju komercijalnu, finansijsku i tehničku dubinsku analizu BH Telekoma i HT Eroneta. Ovi izvještaji daju Vladi FBiH preporuke za moguće scenarije za budući razvoj telekomunikacijskih operatera. Vlada FBiH u svojstvu donosioca odluke u konačnici bit će isključivo odgovorna za donošenje odluke koju preporuku i put treba slijediti za ova dva operatera”, navode iz Delegacije EU u BiH.

Delegacija Evropske unije, kao ugovorno tijelo, administrativno je vodila projekat kako bi osigurala pravovremenu dostavu izvještaja, ali zbog povjerljivosti nije dobila izvještaje.

 

Biznis.ba