Vratio se iz Njemačke i pokreće proizvodni pogon u Kupresu

Kupres se definitivno ne predaje, uprkos brojnim problemima s kojima se susreće ova prostrana, ali i jedna od najrjeđe naseljenih opština u BiH.

Iseljavanja i odavde ima, ali lokalna vlast potaknuta entuzijazmom nekolicine privrednika, čini sve što može da poveća broj radnih mjesta i zaustavi trend iseljavanja.

Tako bi stvorili pretpostavke da se vrate i oni koji su već odavno otišli u svijet u potrazi za poslom, piše “Avaz”.

Da je tako, potvrđuje i primjer mladog Kuprešaka, Ivana Vile (31), koji je poželio da vratiti iz Njemačke te u rodnom Kupresu pokrenuti proizvodni pogon metalne industrije.

U početku bi radilo od 10 do 15 radnika. S realizacijom projekta počeo je prije dvije godine, kada se obratio načelniku, koji mu je izašao u susret, te osigurao lokaciju za proizvodni pogon na izlazu iz Kupresa prema Livnu.

Njemu i ostalim zainteresovanim preduzetnicima, mlađim od 40 godina, koji žele da rade na Kupresu, opština se obvezala vratiti 80 odsto uplaćenog novca za ishođenje građevinske dozvole.

“Vila je to iskoristio i već je završen objekat koji čeka opremu, a čeka se i da nekoliko radnika završi obuku u Njemačkoj, gdje je trenutno i Vila, pa da proizvodnja krene”, kazao je Raštegorac.

“Čekaju se samo strojevi i ‘KMC Kupres’ može početi proizvodnju, a radiće sitne stvari, postolja i slično, vezano za robotiku, uglavnom za izvoz. Ivan i otac su trenutačno u Njemačkoj. Otac dolazi za desetak dana i vjerovatno će već tada biti novih informacija”, rekla je opštinska službenica Ivona Turalija.

Inače, “KMC Kupres” je jedna od firmi koje su nedavno dobile grant programa USAID Projekta “Diaspora Invest”. U drugom krugu javnog poziva od 72 aplikacije, izabrano je 11, među kojima i ova kompanija iz Kupresa.

Biznis.ba / NN