Vrtoglave cijene nafte

Velike sile vuku konce! Ta floskula je oduvijek važila, a ne samo da još uvijek važi, nego nam je i šesti put poskupjela gorivo.

Masovne uzurpacije na globalnom planu su cijenu “crnog zlata” povećale iznad svakih očekivanja, a nezadovoljstvo, ionako siromašne ovdašnje populacije, dovele do usijanja.

U RS, nakon najnovijeg vala poskupljenja litar dizela seže i do 2,26 KM, dok litar benzina ide i do 2,28 KM, dok je u FBiH za litru dizela i benzina potrebno izdvojiti 2,31 KM.

Igrokaz na globalnoj sceni svakako jeste glavni razlog “masnih cijena” goriva koje su nas snašle, ali ruku na srce, brzina svjetlosti kojom su ga na benzinskim pumpama poskupjeli je svakako još jedan u nizu šokova s kojima su morali da se suoče građani ove zemlje.

Bez figa u džepovima moraće pumpadžije priznati da su neki od njih i zloupotrijebili onu staru “Za sve je kriva Amerika” zarad značajnijeg punjenja svojih džepova, jer kako nam je svima poznato, biznis  s “crnim zlatom” je jedan od onih gdje se konvertibilni jezik najbolje čuje i najviše razumije.

Shvatile su pumpadžije i to da je našim građanima bitnije da li bolje izgleda starleta broj jedan ili dva, da li se kaže viber ili vajber, te da svaki razgovor završe prepirkom na nacionalnoj osnovi, a da poskupljenja svrstavaju u kategoriju “nije naša stvar”.

Da li će četvero i ostali toškaši u narednom periodu oskudijevati u izvoru energije koja ih pokreće, ostaje da se vidi, ali ono što je sigurno, ako ne budu oskudijevali oni, moraće njihovi vlasnici.

Na kraju krajeva, ostaje nam samo da se pitamo da li će građani ove zemlje podići buku iznad “ne može se tome ništa” decibela ili će se stvar o poskupljenju goriva završiti na onoj rečenici: “Ja sipam 20 KM, koliko god da poskupi.”

Piše: Bojana Živanić

Biznis.ba / NN