VW otvara novu fabriku u Srbiji

Njemački Volkswagen odlučio je da novu fabriku gradi u Srbiji, a prvi automobili iz srpskog pogona tog automobilskog giganta trebalo bi da se pojave 2023. godine, pišu “Večernje novosti”.

List navodi da se najveći proizvođač vozila na svijetu za Srbiju odlučio u konkurenciji Rumunije, Turske, Sjeverne Makedonije i Bugarske, koja je dugo bila favorit za dobijanje te investicije.

Kako se navodi u tekstu, očekivalo se da će Rumunija i Bugarska, koje su članice EU, najprije dokopati nove investicije, a prema šansama, iza njih je bila Turska koja je sa 80 miliona stanovnika veliko tržište.

“Novosti” pišu da su performanse srpske ekonomije, dolazak gotovo svih najvažnijih proizvođača automobilskih komponenata, ali i prijateljski odnosi državnog rukovodstva Srbije sa kolegama iz Njemačke “pretegnuli jezičak na vagi u korist Srbije”.

List navodi da bi nova Volkswagenova fabrika trebalo da ima kapacitet od 300.000 automobila godišnje i da bi srpskom izvozu doprinosila sa 4,5 milijardi eura.

U Srbiji bi trebalo da se proizvodi pet modela iz Volkswagenove, Škodine i Seatove game, odnosno marki vozila koje su sastavni dio njemačke firme.

Prema nekim ranijim najavama iz VW, ali i iz Bugarske koja se nadala ovom poslu, investicija je vrijedna oko 1,4 milijarde evra, a planirano je da fabrika ima 5.000 zaposlenih, od čega čak 650 inženjera.

List dodaje da je za izgradnju fabrike bitan faktor i to što Srbija raspolaže sa 10 odsto svjetskih zaliha litijuma, od kojih se prave baterije za elektroautomobile.

Iako će nova fabrika proizvoditi klasične automobile, “Novosti” pišu da će sigurno biti organizovana i produkcija elektro-vozila.

Biznis.ba