Wall Street pao: Nema dogovora demokrata i republikanaca

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica znatno pale jer su ulagači zabrinuti zbog nedostatka napretka u pregovorima između demokrata i republikanaca u Washingtonu o povećanju državnog zaduživanja. Dow Jones oslabio je 0.69 posto, na 33.055 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 1.12 posto, na 4.145 bodova, a Nasdaq indeks 1.26 posto, na 12.560 bodova.

Pad indeksa posljedica je nedostatka napretka u pregovorima između predstavnika predsjednika SAD-a Joe Bidena i republikanaca o povećanju gornje granice državnog zaduživanja, pa se ulagači plaše poremećaja u financiranju rada saveznih institucija. Ulagači se nadaju da će se dogovor postići na vrijeme kako bi Kongres mogao podržati predloženo povećanje financiranja do krajnjeg roka – 1. Juna.

No, rokovi se bliže, a pitanje je i što će dogovor uključivati. “Ako se dogovor postigne, bit će nekih ustupaka u proračunskoj potrošnji. A to bi moglo utjecati na rast privrede”, objašnjava Michael Wilson, strateg u banci Morgan Stanley. Ulagači su suzdržani i zbog neizvjesnosti u vezi kamatnih stopa američke središnje banke.

Većina analitičara procjenjuje da Fed u junu neće dodatno povećati kamate jer inflacijski pritisci popuštaju, a regionalne banke imaju problema zbog zaoštravanja uvjeta kreditiranja. No, dužnosnici Feda poručuju da inflacija nije još dovoljno oslabila i da bi možda trebalo dodatno povećati kamatne stope.

U ponedjeljak su predsjednici regionalnih ogranaka Feda James Bullard i Neel Kashkari kazali da će centralna banka možda trebati nastaviti podizati kamatne stope kako bi suzbila inflaciju. I na europskim su berzama cijene dionica jučer pale.

Londonski FTSE indeks oslabio je 0.10 posto, na 7.762 boda, dok je frankfurtski DAX skliznuo 0.44 posto, na 16.152 boda, a pariški CAC 1.33 posto, na 7.378 bodova.

 

(Biznis.ba/HINA)