Wall Street pod pritiskom američko-kineskog trgovinskog rata

Na Wall Streetu su vodeći indeksi pali pod pritiskom korekcije cijena dionica kompanija senzitivnih na promjene uvjeta u globalnoj trgovini, nakon nove runde carina koje su međusobno uveli SAD i Kina u trgovinskom sporu, a na raspoloženje investitora utjecali su i potencijalni politički problemi za američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon sudskih presuda dvojici njegovih donedavnih suradnika.

Njujorški Dow Jones indeks spustio se 76,62 boda ili 0,3 posto, na 25.656 bodova, dok je S&P 500 oslabio 0,17 posto, na 2.856 bodova, a tehnološki Nadaq 0,13 posto, na 7.878 bodova.

“Teško je reći do kuda bi sve to moglo ići. Mogla bi to biti prilično dugačka i vjetrovita cesta, no barem je ohrabrujuće da dvije strane sada razgovaraju”, ističe Brendan Erne, portfelj menadžer pri investicijskom društvu Personal Capital iz San Francisca.

Unatoč pregovorima kineske i američke delegacije koji su u tijeku u Washingtonu, obje zemlje u četvrtak su uvele carine od 25 posto na međusobni uvoz robe u vrijednosti od 16 milijardi dolara.

Industrijske kompanije najviše pogođene

Na tržištu dionica ponajviše su prodajama bile pogođene industrijske kompanije, senzitivne na carine, pa je tako dionica Caterpillara pojeftinila 2 posto, a Boeinga 0,7 posto. Velike gubitke pretrpjeli su energetski i sektor proizvodnje sirovine, u prosjeku za 0,5 i 0,7 posto, pod utjecajem pada cijena nafte i metala zbog zabrinutosti investitora oko posljedica trgovinskog rasta.

Na raspoloženje investitora utjecali su i potencijalni politički problemi američkog predsjednika Donalda Trumpa nakon sudskih presuda dvojici njegovih nekadašnjih bliskih suradnika.

Spekulacije o njegovu opozivu učestale su zadnja dva dana nakon izricanja presude bivšem šefu njegovog izbornog tima Paulu Manafortu za financijske malverzacije, kao i priznanja bivšeg Trumpovog osobnog odvjetnika Michaela Cohena da je u posljednjim danima predizborne kampanje za izbore 2016. platio dvjema ženama da ne govore o navodnoj aferi s Trumpom, prenosi Hina.

Trump je jučer upozorio da bi njegova smjena mogla uroditi velikom štetom za američko gospodarstvo, igrajući na svoju najbolju kartu – ekonomiju – kako bi ugušio govorkanja o opozivu. “Reći ću vam nešto, ako ikada budem smijenjen, mislim da će tržišta propasti, mislim da će svi biti vrlo siromašni”, rekao je Trump u intervjuu emitiranom u četvrtak u emisiji Fox and Friends.

I na europskim burzama u četvrtak najvažniji indeksi su oslabili pod pritiskom zaoštravanja trgovinskog rasta između dva najveća svjetska gospodarstva. Londonski Ftse indeks trgovanje je završio na 7.563 boda, što je 0,15 posto manje nego dan ranije, frankfurtski SAX na 12.365 bodova, što je 0,16 posto manje, a pariški CAC na 5.419 bodova, gotovo nepromijenjen u odnosu na dan ranije.

Biznis.ba