Za devet mjeseci prošle godine 668,6 miliona stranih investicija u BiH

Prema upravo objavljenim preliminarnim podacima Centralne banke BiH, direktna strana ulaganja za devet mjeseci 2018. godine iznose 668,6 miliona KM  (341,9 miliona eura), čime je dostignut i neznatno prebačen iznos iz istog perioda 2017.godine (povećanje  za 0,1%), ali i održan trend porasta u odnosu na petogodišnji prosjek stranih investicija (povećanje za 21,6%).

Najveći iznosi investicija u prošloj godini dolaze iz Švajcarske, Austrije, Turske, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Kuvajta i Ruske Federacije.

Direktor Agencije za unapređenje stranih ulaganja –  FIPA Gordan Milinić naglašava da je ovo, s obzirom na izbornu godinu i nestabilnu političku  situaciju koja je bila  dominantna i nezaobilazna tema u svim razgovorima s potencijalnim stranim investitorima, izuzetno dobar rezultat, koji potvrđuje da je Bosna i Hercegovina, bez obzira na sve probleme i poteškoće, zemlja privlačna za strane investitore. Potrebno je još malo napora od svih institucija, počev od općinskog preko kantonalnog i entitetskog nivoa pa do državnih organa, da strane investicije dostignu željeni nivo i budu zamajac ekonomskog rasta u BiH. Tu se naročito misli na provođenje propagandne akcije „Invest in BiH“ i na širenje prakse podsticaja za strane investitore na svim nivoima po ugledu na susjedne države.

S ovim  devetomjesečnim  iznosom iz prošle godine, ukupan  iznos dosadašnjih stranih investicija u BiH je prešao 14 milijardi  konvertibilnih maraka, te je  u okviru grupe zemalja jugoistočne Europe, Bosna i Hercegovina prema ukupno registriranom stanju direktnih stranih investicija rangirana na drugo mjesto, iza Republike Srbije.

Ovim se nastavlja trend povećanja direktnih stranih investicija u BiH, koji se bilježi u  posljednje dvije godine.  U 2017.g. registrirano je 778 miliona KM stranih ulaganja, što je za oko 40% više u odnosu na 2016 godinu.

Rast investicija je rezultat rada nadležnih institucija na kreiranju boljih uvjeta za ulaganje, na pronalasku novih investitora za BiH, te na sprovođenju potrebnih reformi i jačanja konkurentnosti zemlje kako za domaće tako i za strane investitore, mnogo bržim tempom nego što je to do sada bio slučaj.

Rast ekonomskih indikatora u zemlji, što podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta za bh. građane, dodatno nas obavezuje da radimo uspješnije na sprovođenju potrebnih ekonomskih reformi koje će privući nove investitore i kreirati nova radna mjesta.

Biznis.ba