Za kapitalne investicije u Gornjem Vakufu-Uskoplju oko 1,8 miliona KM

Budžet općine Gornji Vakuf-Uskoplje za 2019., u iznosu od 6.721.300 KM, usvojen je danas na sjednici Općinskog vijeća u tom gradu.

Za predloženi budžet, koji je obrazložio pomoćnik načelnika u resornoj općinskoj službi Nikola Milić, glasalo je 17 vijećnika, dva su bila protiv, a dva suzdržana.

Kako je kazao načelnik općine Gornji Vakuf-Uskoplje Sead Čaušević, tekst Prijedloga budžeta za iduću godinu rađen je na bazi izvršenja budžeta u 2018., tako da nije bilo značajnijih promjena u planiranim prihodima i rashodima.

-Porezni prihodi su predviđeni u iznosu od 47 posto, neporezni oko 30 posto, a ostatak su kapitalni transferi i višak prihoda u odnosu na rashode iz prethodnih godina, a prema našim procjenama radi se o iznosu od 400.000 KM – naglasio je.

Dodaje kako će na plate budžetskih korisnika biti izdvojeno oko 25 posto budžeta, a za kapitalne investicije blizu 30 posto, odnosno oko 1,8 miliona KM.

Usvojen je Prijedlog odluke o izvršenju budžeta općine Gornji Vakuf-Uskoplje za narednu godinu, a tokom diskusije o stanju putne infrastrukture u toj općini, iznesene su brojne primjedbe na čišćenje snijega s gradskih ulica i lokalnih puteva.

-Mehanizacija koju imamo nije dovoljna za čišćenje snijega iznad 20 centimetara, pogotovo u brdsko-planinskim područjima. Međutim, zajedno s ljudima koji su nam ponudili pomoć, uspjeli smo u roku od 72 sata učiniti prohodnim sve puteve u općini – naglasio je.

Biznis.ba / FENA