Za otvaranje novih radnih mjesta u Banjaluci više od milion KM

Za subvencije preduzetnicima i privrednicima u Banjaluci u ovoj godini planirano je nešto više od 1,1 milion KM, a ova sredstva biće raspoređena putem javnog poziva koji će biti raspisan sredinom juna, najavljeno je iz gradskog Odjeljenja za privredu.

Ovogodišnjim Programom korištenja podsticajnih sredstava, koji je odobren na sjednici Skupštine grada 20. maja, predviđeno je 872.000 KM za povećanje produktivnosti i konkurentnosti privrednika u funkciji zapošljavanja.

“Za sufinansiranje dijela troškova nabavke osnovnih sredstava sa ciljem tehnološkog razvoja malih i srednjih preduzeća namijenjeno je 672.000 KM, za nabavku opreme za kabinete praktične nastave srednjih stručnih škola 200.000 KM , što je duplo više nego prošle godine”, navedeno je iz Odjeljenja za privredu.

Najveći broj privrednika iz kategorije malih i srednjih preduzeća prošle godine je izrazio interesovanje za podsticaj za sufinansiranje nabavke osnovnih sredstava, a tek neznatan broj zahtjeva odnosio se na subvencije za prekvalifikaciju radnika.

Iz Odjeljenja za privredu navedeno je da su podsticaji za nabavku sredstava uvećani, odnosno sredstva su prebačena sa subvencije za prekvalifikaciju kako bi izašli u susret što većem broju privrednika za pomoć u nabavci osnovnih sredstava.

Za subvencije za samozapošljavanje u ovoj godini planirano je 250.000 KM i pravo na njih će moći da ostvare nezaposleni, koji su od početka godine, do okončanja javnog poziva registrovali samostalno preduzetničku djelatnost kao osnovno zanimanje, a da su prethodno bili na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

Biznis.ba