Zadruga ‘Aroma Organica’ iz Livna proizvodi organsko bilje i žitarice

Sweden/USAID FARMA II projekt podržao je Zadrugu “Aroma Organica” iz Livna u razvoju 16 novih proizvoda, uključujući tri vrste organskog brašna, sušenu lavandu i jastuke od spelte.

Kako kaže član Zadruge Aroma Organica Denis Jandić, Livanjsko polje površine 405 kilometara kvadratnih najveće je krško polje u Evropi, ali se jedva koristi za uzgoj žitarica ili bilo kojih drugih usjeva.

– Jedan od osnovnih razloga iz kojeg smo još 2015. godine uspostavili poljoprivrednu zadrugu bio je da počnemo obrađivati zemljište i to na ekološki održiv način – kaže on.

Jandić, zajedno sa još četvoricom entuzijasta, osnovao je Zadrugu Aroma Organica u Livnu od nule. Jedan od njih je imao 1,5 hektara zemlje, a ostalo je bila čista vizija.

– Sve što imamo u Livnu su zemlja, zrak, i voda i željeli smo od toga nešto napraviti – nastavlja Jandić.

Neki od njegovih partnera imali su iskustvo iz nevladinog sektora i zbog toga su se, kaže, okrenuli ekološki održivoj i organskoj proizvodnji, naravno uz odabir ekonomsko isplativih usjeva.

– Znali smo da se ne možemo boriti na tržištu pšenice, ali proizvodnja organske heljde, prosa i spelta je imala smisla i to smo i uradili – objašnjava Denis Jandić.

Nakon uspostavljanja zadruge, zakupili su 21 hektar opštinskog zemljišta na deset godina i proizvodnja je počela. Paralelno uz žitarice, počeli su eksperimentisati i sa uzgojem aromatičnog bilja, uključujući korijander, anis i čičak.

Iako je osnovni Aroma Organica tim, pored Denisa, koji je IT stručnjak, uključivao ekonomistu, agronoma, veterinara i čovjeka iz prodaje – svi sada također obrađuju zemlju – njihov poslovni plan nije bio savršen.

Bez opreme za preradu žitarica i bilja nisu mogli sušiti i skladištiti proizvode, te su ih morali prodavati kao svježe poluproizvode po niskim cijenama.

– Prodaja svježih žitarica teško da je pokrivala troškove organske proizvodnje, pa smo morali početi proizvoditi proizvode s dodanom vrijednošću – kaže Jandić.

Prijavili su se za grant pri Sweden/USAID FARMA II projektu, a sredstva koja su dobili 2017. godine pomogla su im da kupe mašinu za čišćenje žitarica – ljuštilicu, sušaru, mlin i pakirku.

Razvili su i logo i promotivne materijale, te kratkoročno angažovali stručnjake za uzgoj ljekovitog i aromatičnog bilja i preradu žita.

Pomoć koju su dobili omogućila im je da razviju 16 novih finalnih proizvoda, uključujući brašno od organske heljde, prosa, spelte i raži, te mekinje.

Nadalje su se preorjentisali na uzgoj lavande i sada pakuju sušenu lavandu u male vrećice, a proizvode i jastuke od spelte.

Većinu svojih proizvoda prodaju online, koristeći www.farmer.ba platformu i www.aromaorganica.org web stranicu.

Jandić kaže da su ova dva prodajna kanala i direktna prodaja u prostorijama zadruge dovoljni za prodaju nekih 10 tona proizvoda, koliko ih godišnje i proizvedu.

Diverzifikacija proizvodnje u Aroma Organici zahtijevala je dodatno osoblje.

Tako se tokom 2018. i 2019. godine, broj članova zadruge udvostručio, a pet novih članova su žene koje sada upravljaju poslovanjem rame uz rame sa pet osnivača.

– To što nas je sada deset u zadruzi umonogome olakšava poslovanje, a proizvodi veće vrijednosti obezbjeđuju finansijsku održivost – kaže Jandić.

Nažalost, kako nadalje navodi, profit koji u ovom trenutku ostvaruju od poljoprivrede nije dovoljan za život, pa imaju i druge poslove.

– Ipak, radimo na daljem širenju i povećanju naše proizvodnje. Nadamo se da ćemo jednog dana obrađivati mnogo veći dio Livanjskog polja i da ćemo proizvoditi dovoljno i za izvoz. Tada bi već mogli živjeti isključivo od poljoprivrede – zaključuje Denis Jandić i poziva druge poljoprivrednike koji dijele istu viziju za Livanjsko polje da im se pridruže, saopćeno je iz Sweden/USAID FARMA II projekta.

Biznis.ba / FENA