Zanatlije sa Baščaršije zatražile pomoć Kantona Sarajevo: Mnogi će uskoro zatvoriti radnje

Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić primio je predstavnike zanatlijsko-obrtničkih radnji sa područja Stari Grad Nasira Jabučara, Seniju Dizdarević i Izeta Ždralovića. Teme razgovora bile su problemi u kojima se našao ovaj segment privrede, usljed globalne pandemije koronavirusa, kao i modeli podrške od Kantona ovoj djelatnosti.

Pad turizma direktno se reflektirao na ovu djelatnost, zbog čega bi mnogi vlasnici starogradskih zanatlijsko-obrtničkih radnji, po riječima Jabučara, uskoro mogli zatvoriti radnje, a Sarajevo ostati bez značajnog dijela kulturno-historijske baštine.

Predstavnici zanatlija zamolili su premijera Nenadića da Vlada razmotri mogućnost preusmjeravanja podsticajnih sredstava za stare zanate na području Kantona Sarajevo za subvencioniranje kirija i režijskih troškova svim obrtnicima. Također su zatražili od premijera Nenadića i Vlade Kantona da ponovo intervenišu prema Vladi FBiH radi uplate sredstava MMF-a za Kanton Sarajevo, kako bi se uposlenima u privredi konačno mogle uplatiti plate za mjesece april i maj tekuće godine.

Ovim povodom su pripremili i pismeni zahtjev premijeru i resornim ministrima.

Premijer Nenadić je detaljno upoznao goste sa aktivnostima koje Vlada poduzima u cilju ublažavanja posljedica pandemije u Kantonu Sarajevo, te je istakao kako će razmotriti predložene modele podrške u saradnji sa resornim ministrima. Posebno je naglasio da će Vlada KS ponovo urgirati prema Vladi FBiH u cilju isplate sredstava od MMF-a, zbog konstantnih i opravdanih zahtjeva od strane privrednika, saopćeno je iz Press službe Vlade KS.

Biznis.ba