Započelo asfaltiranje regionalnog puta Mrakovica – Podgradci

Regionalni put R 477, koji povezuje Mrakovicu i Podgradce, na području Gradiške biće u potpunosti asfaltiran do kraja ove godine i prohodan za saobraćaj, a njegova izgradnja u mnogome će turistički značiti i za planinu Kozaru, na koju će brže stizati turisti iz Gradiške, Laktaša, ali i Slavonije.

Ovaj put predstavlja i saobraćajnu vezu između Prijedora i Gradiške, te olakšava buduća kretanja između ova dva grada.

Nenad Nešić, v.d. direktora “Puteva RS”, rekao je da je u prethodnom periodu asfaltirano 5,5 kilometara i da je do kraja prošle sedmice urađeno još tri kilometra.

“Planirano je da se ukupna dionica od 20 kilometara u potpunosti završi do kraja ove godine”, rekao je Nešić. Dodao je da vrijednost ove investicije iznosi 35,4 miliona KM, a radove izvodi preduzeće “Niskogradnja” iz Laktaša.

David Hajduković iz “Niskogradnje” Laktaši, koji je rukovodilac projekta izgradnje ove dionice puta, kaže da se krenulo i sa asfaltiranjem od strane Mrakovice ka Podgradcima, a da će ova dionica biti u potpunosti asfaltirana do kraja ove godine.

“Kontinuirano svaki dan postavljamo asfalt. Na sredini dionice imamo problem sa klizištem koji nije definisan projektom i sad čekamo novo tehničko rješenje, tu je sporna dužina od 200 metara koju je sad nemoguće sanirati, pa će taj dio možda ostati nezavršen i tokom zime”, kaže Hajduković.

On, međutim, kaže da, iako postoji taj problem na sredini dionice, biće napravljena zaobilaznica na tom mjestu koja će biti asfaltirana i bezbjedna saobraćajnica.

Hajduković je pojasnio da se put asfaltira u širini od 5,5 metara na pravcima i šest metara u krivinama, a bankine su po metar sa lijeve i sa desne strane.

Da je ovaj regionalni put od značaja i za planinu Kozaru, kaže Dragan Romčević, direktor Nacionalnog parka Kozara, koji ističe da će biti olakšan dolazak za turiste iz pravca Gradiške, Laktaša i Slavonije na ovu planinu.

“Sa strane Gradiške i Lijevča polja ima onih koji rado dolaze u Nacionalni park Kozara, tu su i turisti iz Slavonije, koja nema nikakva skijališta, pa zimi ima mnogo zainteresovanih koji dolaze dan-dva na skijanje”, rekao je Romčević.

Biznis.ba / NN