Završen 2. Sarajevo Halal Fair

Proglašenjem pobjednika takmičenja u inovacijama “Transformers Roadshow“ Islamske razvojne banke (Islamic Development Bank – IsDB), u Sarajevu je danas završen 2. Međunaordni sajam halal industrije Sarajevo Halal Faira SHF 2019.

Inovatori, naučnici i preduzetnici iz Bosne i Hercegovine i regiona Zapadnog Balkana prvi put ove godine imali su priliku učestvovati u takmičenju u inovacijama “Transformers Roadshow“. Ocjenama stručnog žirija proglašeni su najbolji projekti.

Cilj takmičenja je prepoznati inovatore, naučnike i preduzetnike sa idejama koje mogu podržati jedan ili više ciljeva održivog razvoja Ujedinjenih nacija (UN), povezati ih s onima koji mogu prenijeti relevantno znanje i podršku, uključujući finansiranje, te koji im mogu ponuditi nove poslovne mogućnosti ili jednostavno strateške savjete.

Autori najboljih projekata će svoje radove predstaviti u Senegalu

Prvim najboljim projektom proglašen je “Genomika za dijagnosticiranje poremećaja spektra autizma za stvaranje umjetničke dijagnostičke službe za poremećaje u razvoju, uključujući poremećaj spektra autizma“ autora Aide Hajdarpašić – Saračević i Edina Hamzića iz Sarajeva.

Drugi projekat je “From Lab Test to Diagnosis“, aplikacija koja će raditi analizu nalaza krvi autora Anesa Jogunčića, Esmeralde Tabaković, Semire Galijašević, Tamare Jovović-Sadiković i Zane Tafi.

Zatim je proglašen projekat “Lerny”, internet platforma za učenje, autora Zlatka Memiševića iz Sarajeva. Memišević je odgovarajući na pitanje novinara Anadolije kazao kako je riječ o projektu koji je namijenjen polaznicima osnovnog obrazovanja, učenicima od petog do osmog razreda, a ova platforma im olakšava savladavanje gradiva.

Memišević je dodao kako je za njega veoma značajno to što je njegov projekat prepoznat na ovom takmičenju, a posebno zbog toga što će imati priliku da svoj projekat predstavi u Senegalu.

Iako je najavljeno da će biti proglašena tri najbolja projekta, žiri je odlučio proglasiti i četvrti, a to je projekat “Mikrobiološki čista voda za ljude, životinje, okoliš i proizvodnju hrane“, grupe autora koju čine Abdulah Gagić, Ajla Ališah i Maja Varatanović iz Sarajeva.

Hayat: Kvalitet svih projekata je sjajan i zapanjujući

Članica žirija i savjetnica predsjednika Islamske razvojne banke (IsDB) dr Sindi Hayat je na konferenciji za novinare kazala kako je u Sarajevu imala priliku vidjeti zaista vrlo kvalitetne projekte.

“Kvalitet svih porjekata je sjajan i zapanjujući. Kada bih ovdje došla kroz pet minuta mogla bih proglasiti pet novih pobjednika. Znači, zaista su kvalitetni projekti i svi vi na to trebate biti ponosni. Imate sjajne mozgove i molim vas da svi aplicirate na Transformers fond u aprilu 2020. godine”, kazala je Hayat.

Ona je naglasila kako je posebno značajno naglasiti način na koji autori svoje projekte povezuju sa zajednicom.

“Vaše ćemo projeke aplicirati na našu platformu za grantove. Povezat ćemo vas s našim društvenim mrežama, otvorit ćemo blog putem kojeg ćemo vas intervjuisati. Mi smo ovdje da vas podržimo. Nemojte misliti da ako niste osvojili ovaj ček da vaš projekat nije bio dobar, svi ste bili veoma blizu”, poručila je Hayat.

Amer Bukvić, predsjednik Uprave Bosna Bank International BBI, istakao je kako današnji događaj veoma značajan ne samo za BiH, već za bilo koje tržište.

“Dakle, daje se inspiracija mladim ljudima da budu kreativni i inovativni, ovo je veoma važan aspekt koji nedostaje i kojem se moramo više posvetiti. Ono što sam ja uvijek vjerovao jeste da u ovoj zemlji i regionu žive jako talentovani mladi ljudi. To se danas i pokazalo i ja sam nekako od samog početka imao osjećaj da će tako biti”, rekao je Bukvić, te nastavio:

“Ono što me stvarno vrlo pozitivno iznenadilo jeste da je jedan od panelista, koji je svjetskog glasa, rekao da ovo što je danas vidio u Sarajevu, puno kreativnije i inovativnije nego što je vidio u Silikonskoj dolini. Možete biti svi ponosni na svoje projekte, to je velika stvar. Mislim da mi nastavljamo dalje, radit ćemo na ovome, nećemo prestati”.

Najbolji projekti dobili su novčanu nagradu od po 3.000 američkih dolara i priliku da se predstave na svjetskom takmičenju u inovacijama u Senegalu.

Anadolija je globalni komunikacijski partner Sarajevo Halal Faira 2019.

SHF je međunarodni sajam halal industrije koji povezuje predstavnike iz svih dijelova lanca halal industrije, uključujući privatne kompanije, javne korporacije, akreditacijske organe, vladine zvaničnike i druge predstavnike halal tržišta.

Potražnja za halal proizvodima i uslugama u svijetu bilježi ubrzan rast pa je SHF 2019. prilika proizvođačima roba i pružateljima usluga koje su halal certificirane da se predstave distributerima i uvoznicima iz cijelog svijeta, ali isto tako i lokalnom tržištu koje sve više traži proizvode sa halal certifikatom. Organizatori očekuju više od 100 izlagača iz BiH, zemalja regiona i cijelog svijeta, te više od 10.000 posjetilaca.

SHF 2019. je održan u Centru Skenderija u Sarajevu od 26. do 28. septembra 2019. godine, a organizatori su bili Bosna Bank International, Islamic Development Bank Group (IsDB) i IsDB Group Business Forum THIQAH, uz podršku Islamske zajednice u BiH, Agencije za certificiranje halal kvalitete BiH, te Udruženja halal industrije koje djeluje pri Privrednoj komori FBiH, a pod pokroviteljstvom Šefika Džaferovića, člana Predsjedništva BiH.

( AA)